Hírek

2008.12.11. 16:59

Tahi Tóth László talpig pirosban a színpadon

Szombaton mutatja be a Vígszínház Stendhal 1830-ban írt nagysikerű regényének színpadi változatát, Vörös és feketét. Az érsek szerepében Tahi Tóth Lászlót láthatják.

Hegedűs V. Rita

[caption id="" align="alignleft" width="199"] A főhős szegény szülők gyerekeként egy alsóbb társadalmi osztályból egy magasabb, előkelőbb kasztba szeretne jutni
[/caption]– Aktuális még ma ez a darab?

– Feltétlen, hiszen a főhős szegény szülők gyerekeként egy alsóbb társadalmi osztályból egy magasabb, előkelőbb kasztba szeretne jutni. De nem tud, kinézik megvetik, nem boldogul. Nagyon imponál neki, amikor szembesül azzal, hogy az egyházi méltóságokat milyen gazdagság és pompa veszi körül, és még a király is kezet csókol nekik. Ebben a életszakaszában – amikor épp egyházi karrierre vágyik – találkozik velem, az érsekkel, aki a példaképe lesz.

– Most dolgozott először együtt a rendezővel, Szikora Jánossal. Hogyan zajlott a próbafolyamat?

– Nagyon kellemes volt. Nem gondoltam volna, hogy ilyen nyugalomban, békében, hisztéria, pánik és kapkodás nélkül is lehet próbálni.

Tahi Tóth László

Született: Budapest, 1944. január 23.

1966-ban végezte el Színház- és Filmművészeti Főiskolát, és azóta a Vígszínház tagja.

Szinkronszinész is, számos filmben kölcsönözte a hangját Dustin Hoffmannak és Pierre Richard-nak. A Harry Potter filmekben ő a hangja Piton professzornak is.

Nős, felesége Kárász SzilviaDíjai:

Jászai Mari-díj (1974)

Érdemes művész (1985)

Pro Comedia-díj (1995)

– Túl vannak az első nyilvános főpróbán. Milyen benyomásai vannak?

– Mindig nagy dolog, amikor először találkozunk egy 1200 fős teltházzal. Vajon ott reagál-e a közönség, ahol mi számítottunk rá, amikor még csak az üres nézőtér vett minket körül? Ilyenkor már kíváncsi a színész, hiszen a közönség egy egész más ritmust ad az eddig próbáltaknak, mert belenevet, beletapsol, reagál. Kicsit olyan, mint az iskolában, hogy a tanár csak akkor megy tovább, amikor már mindenki megértette. Jó érzés, amikor a színész érzi fentről, hogy na most esett le a tantusz, most már tudják miről van szó, velem vannak, együtt vagyunk, mehetünk tovább.

– Készül már a karácsonyra?

– Őszintén én nem vagyok ügyes ajándékozó, de próbálok megfelelni az igényeknek, hiszen kapni mindenki szeret. Heten vagyunk testvérek, így nagyon sok a rokon a családban. Sógor, sógornő, gyerekek. Karácsonykor kötelező a közös ünnepség. Ilyenkor nagy örömmel jövünk össze, hogy találkozzunk. Megállapítjuk, hogy ki mennyit nőt, mennyit fiatalodott.

1966-ban végezte el Színház- és Filmművészeti Főiskolát, és azóta a Vígszínház tagja.

Szinkronszinész is, számos filmben kölcsönözte a hangját Dustin Hoffmannak és Pierre Richard-nak. A Harry Potter filmekben ő a hangja Piton professzornak is.

Nős, felesége Kárász SzilviaDíjai:

Jászai Mari-díj (1974)

Érdemes művész (1985)

Pro Comedia-díj (1995) a főhős szegény szülők gyerekeként egy alsóbb társadalmi osztályból egy magasabb, előkelőbb kasztba szeretne jutni A főhős szegény szülők gyerekeként egy alsóbb társadalmi osztályból egy magasabb, előkelőbb kasztba szeretne jutni -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!