Hírek

2008.12.12. 17:21

Új szlovák főkonzul érkezhet Békéscsabára

Elképzelhető, hogy Ján Süli jelenlegi békéscsabai főkonzul elődje, Štefan Daňo lesz az utódja is január végén, értesült lapunk. Legalábbis pénteken szárnyra kelt ilyen hír, de ezt később nem erősítette meg senki.

Ny. L.

Štefan Daňo öt évig dolgozott Csabán, Ján Süli 2006 augusztusban érkezett állomáshelyére. Bár a kinevezése határozatlan időre szólt, úgy volt, hogy jövő év augusztusáig marad, akkor éri el ugyanis a nyugdíjkorhatárt. Pénteken felröppent az is, hogy Sülit a dunaszerdahelyi futballbotrány kapcsán tett nyilatkozatai miatt hívják vissza korábban. A főkonzul mindezt határozottan cáfolta. Elmondta, már júliusban jelezték neki, hogy január végével csere lehet a főkonzulátus élén. Ján Süli hangsúlyozta, némileg meglepte, hogy korábbi váltást terveznek, de aki ilyen pályára adja a fejét, annak mindig számolnia kell a visszahívással.

A főkonzul a visszajelzések alapján úgy érzi, hogy megfelelő teljesítményt nyújtott Békéscsabán. A szlovák külügyminisztériumba megy vissza dolgozni, nyugdíjba vonulása után pedig önkormányzati munkát vállalna. A szlovák külügyminisztérium pénteken cáfolta, hogy visszahívták volna a szlovák főkonzult.

Ján Skoda szóvivő a távirati iroda tudósítójának elmondta, a minisztérium a hatályos szabályok szerint nyilvános pályázatot írt ki a tisztségre. A miniszter csak a pályázat hivatalos eredménye alapján nevezi ki az új főkonzult, és hívja vissza hivatalából az eddigit. A szóvivő megjegyezte, valószínűleg a nyilvános pályázat kiírása okozta a félreértést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!