Hírek

2009.01.19. 15:21

Lendvai a gazdasági élet vezetőit is szívesen látná a parlamenti ülésen

Az MSZP-frakció a közjogi méltóságok, valamint a magyar társadalmi és gazdasági élet legfontosabb szervezetei vezetőinek meghívását kezdeményezi a január 29-i rendkívüli parlamenti ülésre - közölte Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője. Sólyom László köztársasági elnök részt vesz az ülésen.

mti

Lendvai Ildikó közleményében azzal indokolta kezdeményezését, hogy a gazdasági világválság sikeres megoldásához a parlamenti politikán túlmutató együttműködésre van szükség. Mint írja, a mélyülő gazdasági világválság következményeivel való szembenézés, a magyar munkahelyek és a magyar gazdaság védelme, a gazdasági növekedést is megalapozó strukturális változások a nemzet előtt álló legnagyobb kihívást jelentik, ezért van szükség széles együttműködésre. Lendvai Ildikó közölte, a szocialista frakció fontosnak tartja, hogy az ülésen részt vegyenek a közjogi méltóságok. Sólyom László köztársasági elnök mellett, aki minden parlamenti ülés hivatalos meghívottja, Kaposvári Bertalan, a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettese és Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke is - sorolta.

A közjogi méltóságok közül ketten, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök eleve az Országgyűlés tagjai, így őket nem kell külön meghívni. A kormánypárti frakció azt is javasolja, hogy a téma közéleti és társadalmi jelentősége miatt kapjon hivatalos meghívást Kovács  Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke, az európai parlamenti  képviselőcsoportok vezetői, Kovács László, az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa, Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke,  valamint Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Lendvai Ildikó azt is javasolja, hogy hívják meg az önkormányzati szövetségek vezetőit, a Gazdasági és Szociális Tanács tagjait, az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói és munkaadói oldalának képviselőit. Wéber Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke a távirati irodávalazt közölte, hogy Sólyom László köztársasági elnök részt vesz az Országgyűlés rendkívüli ülésén.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön az Országgyűlés  rendkívüli ülésének összehívását javasolta január 29-re. A politikus kezdeményezését azzal indokolta, hogy a kormány az Országgyűlés  nyilvánossága előtt akarja elmondani, a folyamatosan romló gazdasági  kilátások fényében hogyan értékeli a gazdasági helyzetet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!