Hírek

2009.02.03. 14:41

A kerületek szerint kivitelezhetetlen az önkormányzati reform

A Budapesti Kerületek Szövetségének (BKSZ) elnöke szerint nincs esély az önkormányzati reformra, arra, hogy csökkentsék a képviselő-testületek létszámát

BAMA

A Budapesti Kerületek Szövetségének (BKSZ) elnöke szerint nincs esély az önkormányzati reformra, arra, hogy csökkentsék a képviselő-testületek létszámát. Hajdu László, a szervezet új vezetője az MTI-nek kedden elmondta: a politikai párbeszéd hiánya miatt nincs realitása a megegyezésnek.

A szocialista képviselőt, a XV. kerület polgármesterét február 1-jével választották meg két évre a BKSZ (korábbi nevén a Budapesti Külső Kerületek Szövetsége) elnökévé. Az érdekvédelmi szervezet elnöke elmondta, fő célkitűzésének azt tartja, hogy a 12 kerületet összefogó szervezet egységesen lépjen fel a főváros egészét érintő ügyekben, akár a Fővárosi Közgyűlés, akár a kormányzat felé.

Utalt arra, hogy a februári névváltoztatással azt is jelezni kívánták, hogy a külső és a belső kerületek nyitni akarnak egymás irányába. Elmúlt annak az ideje, hogy a városrészek külön-külön vívják meg érdekvédelmi harcaikat, a kerületek belátták, hogy össze kell fogniuk - hangoztatta. A közös feladatok között említette egyebek mellett az integrált városfejlesztési elképzelések összehangolását, hogy a kerületek adott esetben ne egymás kárára indítsák el programjaikat.

Közölte azt is, a főváros koordinációs bizottságával megállapodtak abban, hogy javaslataikat rajtuk keresztül a közgyűlés elé terjesztik, így intézményes formában is beleszólhatnak a fővárosi döntéshozatalba.

Arra a kérdésre, milyen esélyét látja a kormányfő által felvetett, a testületek létszámát érintő önkormányzati reform megvalósulásának, a szövetség elnöke azt mondta, a nagypolitika párbeszéd-képtelensége miatt ennek nem látja esélyét. Arra is rámutatott, hogy a parlamenti pártok játszmái "átgyűrűztek" már a helyi önkormányzatokba is, és ezzel a lokálpatriotizmus szellemisége is kezd elhalványulni a városrészekben.

A polgármester a testületek létszámcsökkenésére utalva ugyanakkor arra figyelmeztetett: ha kevesebb képviselőt választhatnának meg az emberek, akkor a különböző vélemények kiszorulnának és nem jelenhetnének meg a települési nyilvánosság előtt, ez pedig a helyi "demokrácia szűkülését" is jelenthetné.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!