Hírek

2009.02.22. 10:33

Reformpakkok

Míg a Reformszövetség által kidolgozott javaslatcsomagot az MDF és az SZDSZ rendkívül kedvezően fogadta, addig a szocialistáknál és a legnagyobb ellenzéki pártnál meglehetősen visszafogottan értékelték a kétségkívül markáns (brutális?) elképzeléseket. Ami úgy nagyjából azt is jelenti, hogy a tervből belátható időn belül aligha lesz valóság.

Stanga István

Ha a gazdasági nehézségekből való mielőbbi kilábalás csakis azon múlna, hogy valamely országban hány „válságkezelő csomagot” dolgoznak ki a bajok orvoslására, úgy nekünk, magyaroknak, már aligha fájna a fejünk. Hisz még alig jelent meg az úgynevezett Gyurcsány-pakk, a közvélemény máris egy újabb elképzelés-halmazzal foglalkozik, jelesül a tavaly ősszel az Országos Érdekegyeztető Tanácsban képviselt munkaadói szervezetek vezetői, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, illetve a Magyar Tudományos Akadémia mai és volt elnökei által alapított Reformszövetség javaslataival, amelyekkel tegnap ismerkedhetett meg a nyilvánosság. És bár a Chikán Attila, Békesi László, Palócz Éva, illetve Oszkó Péter nevével fémjelzett csapat által kidolgozott intézkedések több ponton hasonlítanak a Gyurcsány-tervhez (főleg az irányok tekintetében), a gyorsaságban, a mértékekben, egyszóval a program bátorságában jókora differenciák mutatkoznak, hiszen a reformszövetségi átalakítások lényegesen markánsabbnak (mondhatni: brutálisabbnak) tűnnek, jóllehet, eredményeket is korábbra ígérnek. A változtatások ütemét és mélységét semmi sem szemlélteti jobban, mint például az, hogy Békesiék 2013-ig tartó akcióterve (amely addig mintegy 2200 milliárdot faragna le az állami kiadásokból) rögtön felszámolná a 13. havi nyugdíjat, és minden teketóriázás nélkül nekilátna a nyugdíjkorhatár emelésének. Nemcsak a családi pótlékot kötnék jövedelemhatárhoz, de a  gyest, a gyedet, a szocpolt, sőt, a gáz- és távhőtámogatást is, ami később meg is szűnne. A közszférából elküldenének vagy 70-80 ezer embert, és az olyan „pénznyelők” támogatását is megkurtítanák, mint a MÁV. Bár az áfa időlegesen 24 százalékra nőne, viszont már az idén 5 százalékponttal mérséklődnének a járulékok, és az adózás is jelentősen módosulna, már amennyiben adózni 5 millióig 18 százalékkal kellene (fölötte 36-tal), ám 2011-ben már 15 millió lenne a sávhatár, azaz az emberek döntő hányada a legkisebb kulcs alá tartozna.

Hogy a Reformszövetség elképzeléseiből lesz-e valami, az persze, erősen kérdéses, hiszen a javaslatokat nem mindenütt fogadták kitörő örömmel. A miniszterelnök szerint például noha kétségkívül „impozáns” a csomag, annak „társadalmi hatása időnként dermesztő”. Ezzel teljesen ellentétes álláspontra helyezkedtek ugyanakkor a liberálisok, ahol egyrészt jónak és szükségesnek minősítették a tervet, másrészt annak támogatását, sőt, átvételét kérték Gyurcsány Ferenctől, valamint Orbán Viktortól is. Teljes mellszélességgel állt ki a program mellett a Magyar Demokrata Fórum is, amely – túl azon, hogy „józan és felelős gondolkodáson” alapuló „politika-független cselekvési terv”-nek minősítette a javaslatokat – odacsördített egyet a szocialistáknak és a Fidesznek is, mondván, ez a két párt amiatt utasítja el az elgondolásokat, mert fáj azok őszintesége, pedig hát, „nem a választóktól kell félni, hanem éppen az egész ország jövője érdekében kell kiállni, és őszintén beszélni”. Nos, kár lenne tagadni, hogy ezúttal van némi igazság az MDF szemrehányásában, hiszen mind az MSZP-nél, mind pedig a legnagyobb ellenzéki pártnál meglehetősen visszafogottan értékelték a  Reformszövetség által végzett munkát..., Gyurcsányék – mint említettem – annak „dermesztő” jellegét emelték ki, míg Szijjártó Péter egy abszolút  semmitmondó nyilatkozattal intézte el a dolgot, hogy tudniillik „a Fidesz a válságkezelés európai útját támogatja”, bla, bla, bla. Megjegyzem, abban, hogy a kisebb pártok – ellentétben a meghatározó politikai erőkkel – akár a még oly fájdalmas lépések megtételére is hajlandóak lennének, semmi meglepő nincs. Nincs, merthogy az SZDSZ-nek és az MDF-nek aligha van veszíteni valója, szemben a Fidesszel és a szocialistákkal, amely pártok cselekvéseit már egyértelműen a közelgő választások irányítják, annak   rendelődik alá minden..., az amúgy is jókora bizalmi deficittel küzdő MSZP nyilván nem megy bele egy „dermesztő” intézkedéssorozatba, a Fidesz pedig bolond lenne bármiféle kockázatot is vállalni, ha egyszer 2010-ben anélkül is kényelmesen besétálhat a hatalomba. Kétségtelen, a (párt)politikai logika szempontjából ezek rendjén való dolgok. Csakhát közben van itt egy ország...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!