Hírek

2009.03.17. 16:19

Császár: nem tárgyaltam az MDF-fel

Császár Antal az MTI-nek azt mondta, nem tárgyalt az MDF-fel és Herényi Károllyal sem, bár a megszűnőben lévő MDF-frakció vezetője kedden azt nyilatkozta, hogy nagy vonalakban már egyeztettek az együttműködésről.

MTI

Császár Antal az MTI érdeklődésére kedden azt mondta: nem tárgyalt az MDF-fel és a frakcióvezetővel sem, Herényi Károly a saját véleményét közölte, amikor erről nyilatkozott. Az MTI azzal kapcsolatban kérdezte a volt fideszes, most független képviselőt, hogy Herényi Károly, a megszűnőben lévő MDF-frakció vezetője egy reggeli tv-műsorban arról beszélt, hogy Császár Antalban van hajlandóság az együttműködésre az MDF-fel, így április végén újjáalakulhat a frakció az Országgyűlésben.

Herényi Károly szerint nagy vonalakban már egyeztettek Császár Antallal arról, hajlandó-e együttműködni az MDF-es politikusokkal, és ő erre igennel válaszolt. Császár Antal, aki tavaly november vége óta miniszterelnöki megbízottként dolgozik - hangsúlyozta, hogy nem változtatott eddigi álláspontján, továbbra is tartja magát ahhoz, hogy április 27-ig, amíg le nem jár a független képviselőként kötelezően eltöltendő hat hónap, nem nyilatkozik ebben az ügyben.

Az MDF-frakcióból hétfőn lépett ki hivatalosan is Csáky András, emiatt a kilenc MDF-es képviselő függetlenként folytatja munkáját a parlamentben. Herényi Károly hétfőn is azt mondta, hogy átmeneti időszaknak tekintik, míg függetlenként kell dolgozniuk, mert minden erővel azon vannak, hogy a frakciót újjá tudják alakítani, legkésőbb a nyáron. A jelenlegi szabályok szerint nincs kizárva, hogy később újjáalakuljon az MDF-frakciója. A házszabály előírása szerint ez azért lehetséges, mert az ugyanahhoz a párthoz tartozó képviselők 10 fővel frakciót alakíthatnak.

Párthoz tartozónak kell tekinteni a párt tagját, illetve azt, aki az adott politikai szervezet támogatásával indul az országgyűlési választáson. Jelenleg - Csáky Andráson kívül - öt független képviselő van a parlamentben, közülük hárman - Almássy Kornél, Vas János és Császár Antal - most még nem csatlakozhatnak más frakcióhoz, mert a kötelezően független képviselői státuszban eltöltendő féléves időszakot töltik. Mindhármuknak hamarosan lejár a moratóriuma. Császár Antal féléves moratóriuma április 27-én jár le. Az ő csatlakozása akkor lehetséges, ha belép az MDF-be.

Az MTI-nek a volt fideszes, jelenleg miniszterelnöki megbízottként dolgozó politikus hétfőn azt mondta: a határidő lejártáig nem nyilatkozik az ügyben. Hock Zoltán hétfőn - Csáky András kilépése után - újságíróknak úgy vélekedett: jelenleg két képviselő tudna belépni a frakcióba, de az szóba sem kerülhet, hogy "Gyenesei István kormánytag" az MDF-képviselőcsoport tagja legyen, a másik független képviselő, Tóth András pedig egyértelművé tette, hogy nem kíván belépni.

Császár Antalról Hock Zoltán hétfőn azt nyilatkozta: ő pillanatnyilag miniszterelnöki megbízott, Gyurcsány Ferenc alkalmazottja, így ugyanabba a kategóriába tartozik, mint Gyenesei István. Herényi Károly a Nap-keltében arra a kérdésre, számoltak-e azzal, hogy Császár Antal ugyan csatlakozik, de Hock Zoltán vagy Katona Kálmán nem kíván részt venni a frakció munkájában, azt mondta: "elég érdekes lenne, ha az említett két úr MDF-tagként nem akarna az MDF-frakcióhoz csatlakozni. Az én fejemben ez lehetőségként fel sem merül".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!