Hírek

2009.03.11. 11:23

Szinte lehetetlen most bejutni Olaszliszkára - "Bűnhődjön az, aki a bűncselekményt elkövette"

Megkezdődött az olaszliszkai emberölés helyszíni tárgyalása szerdán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán. A településen fokozott a rendőri jelenlét: kutyások és számos felfegyverkezett egyenruhás biztosítja a helyszínt. Nagyon szigorú biztonsági intézkedések mellett lehet csak bejutni a községbe.

MTI

A Czibrik Attila vezette bírói testület nemcsak a vádlottakat, hanem a tanúkat is meghallgatja a helyszínen. Korábban egyébként már volt helyszíni tárgyalás, akkor a másod- és az ötödrendű vádlotton kívül senki nem tett vallomást.

A bíróság célja az, hogy rekonstruálja az eseményeket. Egy rendőrségi jármű szimbolizálta Szögi Lajos tiszavasvári tanár autóját, a bántalmazás rekonstruálásához pedig egy bábut használtak példaként.

A bizonyítási eljárás során a tárgyalás első részében, az első- és a harmadrendű vádlott "mutatta be", mi történt.

 A negyed- és a hatodrendű vádlott jelezte, nem hajlandó közreműködni a helyszíni tárgyalás során. Szabó József, a Borsod megyei bíróság szóvivője közölte, a másod- és az ötödrendű vádlottak - az elsodort kislány szülei - már az előző helyszíni tárgyalás során vallomást tettek. A tragédia helyszínét egyébként kordonokkal zárták le, a vallomást tevő megbilincselt vádlottaknak a bilincsét is levették a bizonyítás során.

A helyszíni eseményen megjelent az országos vajda is, Kállai Csaba azt mondta: bűnhődjön az, aki a bűncselekményt elkövette, de ezt nem továbbíthatja a társadalom más romákra, több száz cigány származású ember más tettéért nem bűnhődhet. Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen 2006. október 15-én.

A bűncselekmény előzménye az volt, hogy a férfi autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki a vízelvezető árokba esett, de sérülést nem szenvedett. A különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével - részben társtettesként, részben felbujtóként - nyolc embert vádolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!