Hírek

2009.04.18. 10:34

47 milliárdos mentőöv az IMF-től - Nagyon jól teljesítő feltörekvő ország Mexikó

Végső áldását adta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) arra, hogy Mexikó 47 milliárd dolláros hitelszerződést köthessen a pénzintézettel, elsőként véve igénybe a nagyon jól teljesítő feltörekvő országok számára létesített új típusú hitelt.

MTI Eco

A washingtoni székhelyű IMF helyi idő szerint pénteken kiadott közleményében hozta nyilvánosságra döntését. Az IMF az új típusú hitelt a korábbiaktól eltérően nem szabja szigorú feltételekhez. A kölcsön garanciaként szolgál a jól működő feltörekvő gazdaságok számára arra az esetre, ha a gazdasági és pénzügyi világválság miatt nehézségeik támadnának.

A valutaalap közleménye szerint a mexikói kormányzat kinyilvánította szándékát, hogy a hitelmegállapodást csupán óvintézkedésnek tekinti, a kölcsönt valójában nem akarja lehívni. John Lipsky, az IMF vezérigazgató-helyettese megjegyezte, hogy a mexikói gazdaság az elmúlt években szilárdan növekedett, az infláció alacsony szinten maradt, az államadósság folyamatosan csökkent, a folyómérleg hiányát pedig kordában tartották.

Jóllehet a mexikói gazdaság továbbra is nagyon szilárd alapokon áll, a tőkemérleg, a globális pénzpiacokkal való szoros kapcsolat és az Egyesült Államokkal fenntartott szoros kereskedelmi kapcsolat "lefelé ható kockázatoknak" teheti ki a latin-amerikai országot - tette hozzá. Lipsky emlékeztetett arra is, hogy Mexikó időben reagált a világválságra, például megkönnyítette a vállalatok külső adósságának refinanszírozását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!