Hírek

2009.04.27. 11:10

Állambiztonságis váltaná Hunvaldot

A Fidesz szerint jellemző, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György helyett egy volt kommunista állambiztonságis személyében látják a szocialisták a fővárosi emberek képviseletét.

MTI

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: ez az alkotmányosság szellemiségének "ismételt semmibe vételéről tanúskodik". Szerinte amellett, hogy a szocialisták "brutális megszorításokat" hajtanak végre, "egyre szemtelenebbül visszaélve hatalmukkal, még mélységesen le is nézik a magyar embereket".

A Fidesz ezt arra reagálva közölte, hogy a hétfői Magyar Nemzetben megjelent információk szerint a budapesti MSZP által Hunvald György utódjaként megnevezett Kivágó Iván Györgyné a pártállami titkosszolgálat kötelékében dolgozott.

A lap úgy tudja, hogy a politikus az 1970-es évektől már a hálózat tagja volt, a nyolcvanas években pedig a III/II-es kémelhárító főcsoportfőnökség 8-as osztályának "B" alosztályán dolgozott. A III/II-es főcsoportfőnökség 8-as osztálya az idegenforgalom területén és az amnesztiával hazatértek között végzett kémelhárító tevékenységet a lap szerint.

A Fővárosi Választási Bizottság vasárnap döntött arról, hogy Kivágó Iván Györgyné veheti át Hunvald György helyét a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakciójában.

Tiba Zsolt főjegyző, a Fővárosi Választási Iroda vezetője az MTI-nek a döntés után elmondta: ha nem érkezik kifogás, akkor a törvényben előírt határidő letelte után, szerda délután az FVB kiadja az új képviselőnek a mandátumot, és Kivágó Iván Györgyné a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén leteheti a képviselői esküt.
 
Molnár Zsolt, az MSZP budapesti szervezetének ügyvezető alelnöke az MTI-nek szombaton elmondta: az elnökség egyhangúlag javasolta a döntésre jogosult párttanácsnak, hogy Kivágó Iván Györgyné, a XXIII. kerület alpolgármestere legyen Hunvald György utóda.

A párttanács formálisan hétfőn hozza meg titkos szavazással a döntését, de a testület tagjaival lefolytatott telefonos egyeztetés alapján az MSZP már szombaton bejelentette az FVB-nél az új jelöltet.

Hunvald György, aki a VII. kerület polgármestere is, február közepétől előzetes letartóztatásban van a városrészben kipattant ingatlanügyek miatt. Letartóztatásával megszűnt a Fővárosi Közgyűlésben az MSZP-SZDSZ-koalíció egyfős többsége.

Emiatt a törvényben előírt március 15-ei határidőig nem fogadták el a főváros költségvetését. A büdzsé tervezetéről azóta egyeztet a közgyűlés öt frakciója. A több mint 530 milliárd forintos költségvetést csütörtökön akár az ellenzék nélkül is elfogadhatja a közgyűlés, ha Kivágó Iván Györgyné leteszi a képviselői esküt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!