Hírek

2009.04.17. 21:37

Az euró nélkül Európa a padlón lenne

A közös fizetőeszköz és az Európai Központi Bank (EKB) nélkül "a padlón lenne" az európai monetáris rendszer a jelenlegi pénzügyi válság következtében - jelentette ki Jean-Claude Juncker pénteken Bécsben.

MTI Eco

A hivatalos látogatáson Ausztriában tartózkodó luxemburgi miniszterelnök és pénzügyminiszter Juncker, aki egyszersmind az euróövezeti pénzügyminiszterek elnöke is, abból az alkalomból nyilatkozott, hogy a Leopold Kunschak osztrák keresztényszocialista politikusról, az 1945-ben alapított második Osztrák Köztársaság első parlamenti elnökéről elnevezett díjjal tüntette ki az Osztrák Néppárt (ÖVP) az európai egység érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

Juncker méltatta a Maastrichti Szerződést, amely lehetővé tette az euró bevezetését. "Európa nem boksz ring, hanem olyan hely, ahol megpróbáljuk alakítani a történelmet, ahelyett, hogy a történelem alakítana minket" - tette hozzá a kereszténydemokrata politikus. A válsággal kapcsolatban Juncker korábban a nap folyamán arról is beszélt: elképzelhető, hogy Európa-szerte romlani fog a helyzet az idén. Úgy látja, hogy legjobb esetben 2010-ben lehet enyhe javulásra számítani.

Ausztria állítólagos pénzügyi vészhelyzetének lehetőségéről, amiről a héten robbant ki vita, azt mondta: nem aggódik miatta. Jelenleg más országokra irányul a figyelem, mint például Görögországra, ahol már a válság előtt megromlott a költségvetés helyzete. Az IMF vezérigazgatója pénteken hasonlóképpen úgy nyilatkozott: nem ad okot különösebb aggodalomra, hogy az alpesi ország bankjainak erős kelet-európai érdekeltségeik vannak.

A helyzetet védték előtte már osztrák pénzügyi vezetők, a tárca és a jegybank feje is, akik vitába szálltak a Nobel-díjas közgazdász, Paul Krugman minap hangoztatott nézetével, miszerint Ausztria gondokkal terhelt helyzetbe kerülhet jelentős kelet-európai gazdasági-pénzügyi elkötelezettsége miatt, és ezért bankjait is meg kell majd menteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!