Hírek

2009.04.02. 21:20

Az MSZP-frakció eltökélt a "fájdalmas intézkedések" meghozatalában

Az MSZP-frakció nem szavazott a Bajnai Gordon által előterjesztett intézkedéscsomagról, de azt egyetlen képviselő sem vitatta, hogy a lépésekre a pénzügyi egyensúly fenntartása érdekében szükség van - közölte Kovács Tibor, az MSZP frakcióvezető-helyettese a képviselőcsoport ülése után, csütörtökön.

MTI

Az ülésen részt vett Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt, aki a képviselők által aláírandó politikai nyilatkozat tartalmáról utoljára egyeztetett a szocialistákkal. Kovács Tibor elmondta: a frakció tagjai közül körülbelül 120-an vettek részt az ülésen, senki nem jelezte, hogy nem kívánja aláírni a nyilatkozatot, és nem tudnak olyan, az ülésen részt nem vevő képviselőről, aki azt fontolgatná, hogy nem írja alá a dokumentumot.

A frakcióvezető-helyettes kijelentette: bíznak abban, hogy péntek délután két óráig minden szocialista képviselő aláírja a nyilatkozatot, és vállalja, hogy meghozza a stabilizációt szolgáló döntéseket. A nyilatkozat aláírásával azt demonstrálja az MSZP-frakció, hogy eltökélt a "fájdalmas intézkedések" meghozatalában a stabilitás, a finanszírozhatóság érdekében - szögezte le Kovács Tibor, aki szerint a szocialisták vállalták, hogy nem puhítják fel a csomagot.

Úgy fogalmazott, hogy az aláírást mindenki szabad akaratából vállalta, nem volt erre nézve kötelezettség. Kérdésre válaszolva Kovács Tibor elmondta: nem volt szó a frakcióülésen arról, hogy azok, akik végül mégsem írják alá a dokumentumot, retorziókra számíthatnak. A konzultáció konstruktív volt, komoly, de mégis nyugodt hangvételű - fogalmazott a frakcióvezető-helyettes.

Kovács Tibor szavai szerint "nehéz szívvel, de hideg fejjel kell meghozni a frakciótagoknak az ország érdekét szolgáló döntéseket". Leszögezte: a politikai nyilatkozat nem a kormány programja, az új kabinet rövid időn belül válságkezelő, gazdaságélénkítő csomagot is benyújt a parlament elé, amelybe a képviselők javaslatait is beépíti. A képviselők politikai nyilatkozatra vonatkozó javaslatairól Kovács Tibor azt mondta, hogy nem érintettek tartalmi ügyeket, kisebb pontosítások voltak, amelyekre a miniszterelnök-jelölt ígéretet tett, hogy beépíti a csomagba. Az adócsomagról Kovács Tibor szavai szerint Bajnai Gordon azt mondta, hogy az új kormány néhány ponton javasolja majd a parlament előtt lévő előterjesztés módosítását. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem vett részt az ülésen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!