Hírek

2009.04.05. 00:00

Fel kell készíteni az autót a tavaszra is

Olvasónk a hosszú tél végén előre szeretné számba venni, hogyan készítse fel autóját a tavaszra. Neki a jármű munkaeszköz, semmit sem akar a véletlenre bízni.

Rados Virág

Gépkocsi-tulajdonosoknak örökzöld téma tavasszal, hogy mi a teendő az autó körül. A legfontosabb tanács: aki laikus, az ne akarja maga megoldani a feladatot. Bízza a dolgot szakemberre.

Először a levegő- és a pollen- (utastér-) szűrőt kell ellenőrizni, ha kell, cserélni. Az szűrőn télen nedves levegő megy keresztül, amely megragad a filterekben. E hibától az ablak párásodik, a belső tér pedig áporodott lesz. A légszűrő problémája a motor fogyasztását és teljesítményét befolyásolhatja. Ha szükséges, diesel autóknál új üzemanyagszűrőt érdemes venni. Megéri, hiszen a kicsapódott víz lerakódhat a gázolaj-szűrőbe.

Nem árt egy alapos külső-belső takarítás sem. Belül a szőnyegek magukba szívták a sáros, vizes cipők nedvét, amitől a kis térben igen rossz levegő lehet. Kívülről pedig a só csapódhatott fel a gépkocsira.

Sokan úgy vélik, mindezt maguk is simán megcsinálják. Az otthoni autómosás azonban szennyezi a környezetet. A kocsira rakódott só vagy egyéb kosz ugyanis nem babasamponna jön le. Senki ne kövesse azokat az autóstársait sem, akik az erdőben állnak neki vegyszerrel pucolni kedvencüket.

A gépkocsit ajánlatos újrapolíroztatni. A fényezés, viaszolás óvja a karosszéria festését. Megkönnyíti a további lemosásokat is, hiszen a kezelt felületről sokkal könnyebben jön le a szennyeződés. A művelet ára az autó méretétől függ.

Életet menthet a fékek ellenőrzése. Azok a téli befagyások miatt elkophattak, és akkor nem fognak jól. A kézifék-kötél, a fékbetétek, a mozgó alkatrészek állapotát szintén ellenőriztetni kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!