Hírek

2009.04.16. 19:09

Fitch: Magyarország mérsékelten sérülékeny - A nyugati bankok támogatják a keleti érdekeltségeket

A nyugat-európai EU-bankok szükség esetén támogatni fogják stratégiai jelentőségű befektetésnek számító kelet-európai érdekeltségeiket, írta csütörtökön Londonban kiadott átfogó elemzésében a Fitch Ratings, amely szerint Magyarország a mérsékelten sérülékeny térségi országok között van a nem teljesítő kinnlevőségek szempontjából.

MTI Eco

A legnagyobb európai hitelminősítő szerint akkor is várható az uniós tagországokban működő leányvállalatok támogatása, ha maga az anyabank segítséget vesz igénybe országának kormányától.

A Fitch szerint még az sem kizárt, hogy ez a támogatás kiterjed az EU határain túli érdekeltségekre, bár ennek esélye már csak eseti alapon ítélhető meg. Ha egy külföldi érdekeltségű bankot hagynának nem fizetővé válni a kelet-európai térségben, az azzal a valós veszéllyel járna, hogy az adott országban az összes külföldi érdekeltségű bankból megindulhat a betétek kimenekítése, sőt a térség egészére kiterjedő járvány is kialakulhat, ami már a pénzügyi stabilitást fenyegetné, áll a Fitch Ratings csütörtöki londoni elemzésében.

Egy másik nagy hitelminősítő, a Moody''s Investors Service nemrégiben kiadott elemzésében mindazonáltal azt írta, hogy a fő kelet-európai piacok "hosszú és mély recesszióba kerültek", és helyzetük romlása negatív besorolási nyomást gyakorol az itt működő bankérdekeltségekre.

Ez előbb-utóbb a tulajdonos nyugati bankok kockázati osztályzatainak gyengülését is okozhatja, ha az adott anyabank kelet-európai tevékenysége a cégcsoport működésének jelentős hányadát teszi ki. A Moody''s szerint a romlási folyamat nyomán "szelektívebbé" válhat a nyugat-európai tulajdonos bankok által a kelet-európai érdekeltségeknek nyújtott támogatás, ami még további lefelé ható besorolási nyomást gyakorolhat a leánybankokra. A Fitch a csütörtöki elemzésben, a banki kinnlevőség-portfoliók lehetséges nem teljesítővé válási arányait felmérve stresszhelyzeti teszteket végzett, és ennek alapján három csoportba osztotta a kelet-európai országokat. A legkevésbé sebezhető csoportba került Csehország, Lengyelország, Szlovénia, Szlovákia és Törökország.

A mérsékelten sérülékeny - egyben legnépesebb - osztályban van Magyarország, mások mellett Litvániával, Észtországgal, Horvátországgal és Romániával együtt, a legsérülékenyebb három ország pedig Lettország, Ukrajna és Kazahsztán. A Fitch az elemzésben a kelet-európai térség egészére átlagosan 3,1 százalékos gazdasági visszaesést jósol 2009-re, és jövőre is csak 1,4 százalékos növekedést vár. A hitelminősítő szerint az idei évre valószínűsített GDP-csökkenés "különösen súlyos és hirtelen recesszió" a tavalyi 4 százalékos térségi növekedés után.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!