Hírek

2009.04.26. 12:37

Magyarok is gyárthatják az Európában is felbukkant influenza-oltást

Akár Magyarország is gyárthatná a védőoltást, ehhez azonban tisztázni kell, pontosan mi ellen. Influenzaszerű tünetekkel szállították kórházba tegnap este a British Airways egyik stewardját, aki aznap érkezett haza Mexikóból.

MTI - Független Hírügynökség - Index - Szabad Föld

A magyar Pandémia Prevenciós Bizottság elnöke, Bujdosó László hétfőre összehívta a testületet, hogy tájékozódjanak a Mexikóban és az Egyesült Államokban terjedő sertésinfluenzáról, amelynek - a legfrissebb adatok szerint - két hét alatt már 81 halálos áldozata és több mint ezer fertőzöttje van.

Bujdosó László elmondta: a bizottság azt is megtárgyalja, hogy mik a legfontosabb lépések abban az esetben, ha bebizonyosodna, világjárványról van szó.

Nem emlékeznek hasonlóra

Bujdosó László szerint a mostani járványban az a legmegdöbbentőbb, hogy a vírus trópusi körülmények között, melegben is terjed. A bizottság elnöke azt mondta: még az idősebb virológusok is csak egy olyan nyári influenza-fertőzésre emlékeznek a nyolcvanas évekebn, amelyik kis kiterjedésű, lokális volt. "Vehemens" influenzajárvány azonban még nem fordult elő ebben az évszakban. A szakember szerint épp ezért számos kérdést felvet a mostani mexikói járvány, például azt, hogy valóban influenzavírusról van-e szó, és ha igen, akkor pontosan milyenről.

Megpróbálnak mintát szerezni a vírusból, hogy Magyarországon is vizsgálhassák. A mostani technika mellett valószínűleg jövő héten már elkészül a laboratóriumokban a vírus nemzetközi meghatározása, és ennek alapján el lehet készíteni a védőoltást is - mondta. Bujdosó László hozzátette: Magyarország oltóanyag "nagyhatalom", így akár a segítségét is felajánlhatja az Egyesült Államoknak a vakcina gyártásában.

Európában az influenzavírus

Influenzaszerű tünetekkel szállították kórházba tegnap este a British Airways egyik stewardját, aki aznap érkezett haza Mexikóból. A férfi a repülőn lett rosszul, és azonnal egy kórház elkülönített részlegébe szállították. Ez az első eset, hogy Mexikón és az Amerikai Egyesült Államokon kívüli országban regisztráltak volna hasonló megbetegedést.

A repülőjárat egyik tagja még a gépen lett rosszul – közölte a brit Egészségvédelmi Hatóság (HPA). Leszállás után azonnal kórházba vitték, és egy elkülönített részlegen ápolják. Az influenzaszerű tüneteket mutató férfit kezelik, aki „jól reagál” a szerekre.

A férfi stewardként – légiutas-kísérőként – dolgozott a British Airways 242-es számú járatán, amely szombat délután szállt le a Heathrow repülőtéren, s Mexikóvárosból indult. Ez az első, Nagy-Britanniában megtett járványügyi intézkedés azóta, hogy feltűnt a sertésinfluenza egy új törzse, amelynek eddig több tucatnyi halálesetet tulajdonítanak Mexikóban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!