Hírek

2009.04.16. 07:37

Mennyi pénzt zsebelt be Barack Obama?

A washingtoni Fehér Ház szerdán hozta nyilvánosságra az elnöki pár tavalyi jövedelmére vonatkozó adatokat, az Egyesült Államokban ugyanis április 15. az adóbevallás benyújtásának végső határideje.

MTI - BAMA

A tavaly novemberben elnökké választott Obama és neje, Michelle Obama tavaly összesen 2 millió 656 ezer 902 dollárt (584,5 millió forintnak megfelelő összeget) keresett. Ebből mintegy 2,5 millió dollár származott Obama nagy sikert aratott két könyve, a The Audacity of Hope (A remény bátorsága) és a Dreams From My Father (Álmok apámtól) eladásából. Ez utóbbi 142 hétig szerepelt a The New York Times című lap bestseller listáján, míg az előbbi 67 hétig.

Az amerikai elnök megválasztása előtt Illinois állam demokrata párti szenátora volt, e minőségében 139 ezer 204 dolláros fizetést vett fel. Felesége pedig a chicagói egyetemi kórház vezetőjeként csaknem 63 ezer dolláros bért kapott.

Az elnöki pár a tavalyi jövedelme után 855 ezer dollár szövetségi adót fizetett, valamint csaknem 78 ezer dollárt szintén adóként Illinois állam kasszájába. Közel 172 ezer dollárt jótékonykodásra fordítottak.

Obamáék tavalyi jövedelme jócskán meghaladja az amerikai háztartások 50 ezer dolláros átlagos éves bevételét, ám jóval elmarad a 2007-es 4,2 millió dollártól, amely javarészt szintén a politikus írói munkásságának nem is igazán aprópénzre váltásából származott.

MTI - BAMA -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!