Hírek

2009.04.17. 12:24

Nem várnak kamatemelést hétfőn az elemzők

A Reuters felmérése szerint egyöntetűen kamattartást valószínűsítenek az elemzők. Rontottak viszont az inflációs és a növekedési kilátásaikon, nem is keveset.

VGO

Változatlan alapkamattal számolnak a Reuters felmérésében szereplő elemzők a hétfői kamatdöntő üléssel kapcsolatban. Valamennyi elemző úgy gondolja, hogy a jegybank következő lépése pedig már csökkentés lesz, amelyre valószínűleg valamikor a második fél év során kerülhet sor.

Emelték ugyanakkor az inflációra vonatkozó prognózisukat, a márciusi felméréshez képest 0,4 százalékponttal magasabb, 3,9 százalékos drágulást jósolnak. A mostani emelkedés arra vezethető vissza, hogy márciusban még alacsonyabb áfaemelést emlegetett a kormány, most viszont a legvalószínűbb az adókulcs 20-ról 24 százalékra emelése. A 2010-es pénzromlásra viszont szinte változatlan, 3,35 százalékos előrejelzést adtak. Az április havi adatot azonban még nem érintik az adóváltozások, így márciushoz képest alig magasabb, 3 százalékos ütemet valószínűsítettek.

Még mindig tart az a tendencia, hogy hónapról hónapra gyengébb növekedési prognózist adnak az elemzők. A legnagyobb mértékben az első negyedévre vonatkozó GDP-előrejelzést módosították lefelé, majdnem másfél százalékponttal -5,75 százalékra rontották átlagban a májusban kijövő adatra vonatkozó várakozásukat. Éves átlagban is hasonló, 5 százalékot meghaladó visszaesést várnak, és jövőre is csak 0,1 százalékos „fellendülést” valószínűsítenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!