Hírek

2009.06.29. 13:59

Ecuador európai segélyért megkímélné az esőerdőt

Fander Falconi külügyminiszter európai fővárosokban tárgyal, Ecuadornak folyósítandó környezetvédelmi segélyekért, az ígérete szerint a kormány lemondana az egyik trópusi nemzeti park alatt lévő olajkincs kiaknázásáról, ha a fejlett ipari államoktól kompenzációt kapna.

VG Online

Mint a Der Spiegel rámutat, a quitói politikus udvarias kérés formájában terjeszti elő kormánya igényét, egyúttal azonban nem hagy kétséget afelől, hogy a dolog mögött fenyegetés is meghúzódik.

Quito csöpögő csővezetékek, talajba szivárgó olaj és a létezésükben veszélyeztetett indián törzsek képével igyekszik támogatást szerezni, cserébe kilátásba helyezi, hogy érintetlenül a föld alatt hagyja a Yasuni nemzeti park alatt fekvő, mintegy 800 millió barreles olajkincset. A körzetben vagy 3800 növény- és 600 madárfajt tartanak számon, több indián őslakos törzzsel egyetemben, ezért – érvel az ecuadori külügyminiszter – a Föld minden lakójának érdeke, hogy a körzet háborítatlan maradjon.

Az ötlet korántsem új, először két éve vetette fel Rafael Correa, szocialista államfő, hogy kompenzáció ellenében országa lemondana az – amúgy is nehezen elérhető és csak költségesen kitermelhető – olajvagyon kiaknázásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!