Hírek

2009.06.05. 19:00

Nem mond le a kormányát átalakító brit miniszterelnök

Nem mond le a brit miniszterelnök. Gordon Brown, aki a nap folyamán kormányátalakítást hajtott végre, közölte: ha nem hinne abban, hogy ő "a megfelelő személy a megfelelő csapat vezetésére", akkor már nem lenne a helyén.

MTI - KlubRádió

Az utóbbi napokban egyre nagyobb nyomás nehezedett a mind ingatagabb helyzetű Brownra távozása végett; egy frissen lemondott kabinettag pénteken - szinte példátlan lépéssel - nyílt levélben szólította fel a kormányfőt a lemondásra. A délutánig meghozott döntések alapján Alan Johnson eddigi egészségügyi miniszter került a belügyi tárca élére, miután Jacqui Smith volt belügyminiszter lemondott. Yvette Cooper, a pénzügyminisztérium főtitkári rangú operatív irányítója - Brown régi szövetségese - lesz az új munka- és nyugdíjügyi miniszter, miután a tárcát eddig irányító James Purnell a kormányfő előzetes tájékoztatása nélkül lemondott, és a pénteki sajtóban közölt nyílt levelében távozásra szólította fel Gordon Brownt is - számol be a KLubRádió az MTI alapján.

Ma bejelentette távozását John Hutton védelmi miniszter is, ő azonban egyidejűleg közölte: változatlanul a kormányfő lojális támogatója. Politikai elemzők szerint ez a nyilatkozat, - valamint a korábban Brown lehetséges kihívójának tekintett Alan Johnson szintén kifejezésre juttatott támogatása - megerősíti Gordon Brownt miniszterelnöki pozíciójában.

Ugyancsak a kormányfő helyzetét erősítő tényezőnek minősítik Londonban, hogy a kabinet több más "nehézsúlyú" tagja, köztük a szintén lehetséges kihívójelöltnek tartott David Miliband külügyminiszter és Lord Peter Mandelson, az üzleti ügyek minisztere - a kormányzó Munkáspárt modernizálásának egyik veteránja és volt főideológusa - hasonlóan egyértelmű nyilatkozatokkal biztosította támogatásáról Brownt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!