Hírek

2009.07.27. 07:42

Botrány készül? Van-e valójában az Omninvestnek védőoltása?

Hat-hétmilliárd forintba kerülhet az új vírus elleni oltóanyag, ha a kormány jóváhagyja a járvány elleni védekezéssel kapcsolatos javaslatot. A vakcinát az állam az Omninvest Kft.-től rendelte meg - az összeg is közvetlenül hozzájuk kerülne.

Népszabadság

Még azt sem tudni, van-e valójában az Omninvestnek védőoltása - írja a Népszabadság.

Bár a gyártó a sajtóban többször is jelezte, hogy elkészültek az új vírus elleni vakcinával, az OGYI-hoz máig nem juttatták el azokat a dokumentumokat sem, amelyek alapján a szer embereken való tesztelése megkezdődhetne, enélkül pedig nincs forgalmazható gyógyszer.Magyarul: ma még senki sem tudja, mire jó, illetve egyáltalán jó-e az Omninvest H1N1 influenzavírus ellen készített oltása.

Az Omninvest neve a madárinfluenza-járvány idején került a köztudatba azzal, hogy ha "gyorsak és ügyesek vagyunk, az oltóanyagpiacon busás hasznot is hozhat a magyar vakcina". Mindezek után döntött 2005 novemberében a kormány arról, hogy a vakcinafejlesztő céget kapacitásbővítés, illetve fejlesztés címén állami támogatáshoz juttatja. Gondot csak az okozott, hogy miként adhatná oda a támogatást, hiszen az uniós szabályok tiltják, hogy az állam közvetlenül támogasson magáncéget. Kínossá tette a helyzetet, hogy a kft. tulajdonosi háttere meglehetősen furcsa.

Az Omninvest két százaléka a cég egyik vezetőjének, Laczkó Tamásnak a tulajdona, míg 98 százalékban a Cipruson bejegyzett Sumpter cégé, amelynek ügyeit Larnacában az AJK Bureau of Consultants Ltd. intézi. (Az Omninvest egyik vezetője, Zimonyi Ferenc 2005 októberében a Világgazdaságnak azt mondta: a Sumpter szakmai befektető, de maga sem tudja, kik állnak mögötte.)

Az állami támogatás eljuttatásának formájára néhány hét alatt, 2006 januárjára gyors megoldás született. Az év első hónapjában írták ki az Asbóth Oszkár-pályázatot. Egyetlen induló volt: az Omninvest Development Kft. Az összeg odaítélése mellett szólt egyebek mellett, hogy az Omninvest és a kormány tagjai is azzal kalkuláltak: elsősorban távol-keleti és arab országok megveszik az oltóanyagot, illetve az előállítás módszerét. A pályázat része volt az is, hogy a projekt lezárásától számított öt éven át a kutatás eredménye alapján létrejött tudás- és termékhasznosításból származó bevétel tíz százaléka az államot illeti meg.

Az Omninvest így kétmilliárd forint állami támogatást kapott.

Azóta már több mint három év telt el - a busás bevétel azonban késlekedik. Az értékesítésről szóló tárgyalások híréről gyakran beszámolt a hazai sajtó, az üzletből azonban az állam számlájára eddig egyetlen fillér sem érkezett.

Népszabadság -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!