Hírek

2009.07.17. 20:37

Budaházy még hónapokat marad előzetesben

Három hónappal, október 19-ig meghosszabbította a Pesti Központi Kerületi Bíróság Budaházy György előzetes letartóztatását.

MTI

A 2002-es hídfoglalásáról elhíresült Budaházyt június 17-én vették őrizetbe és a Központi Nyomozó Főügyészség június 19-én rendelte el előzetes letartóztatását. A főügyészség országgyűlési képviselők elleni támadások szervezésével, továbbá terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel és emberölés előkészületével is gyanúsítja a férfit.

A gyanú szerint Budaházy György utasítására hajtottak végre Hiller István családi háza elleni lőfegyveres támadást, illetve az ő utasítására dobtak Kóka János épülő házára Molotov-koktélt 2007 decemberében. A főügyészség szerint Budaházy György azzal is gyanúsítható: 2009. április elején utasítást adott a bűntársainak arra, hogy helyezzenek el két országgyűlési képviselő házánál - az egyik társa által készített - időzítő szerkezettel ellátott, futball-labdába rejtett nagy mennyiségű robbanóanyagot.

Ezeket egy időben akarták felrobbantani. A végrehajtást a rendőrség közbelépése akadályozta meg, de a felhasznált robbanóanyag alkalmas volt emberi élet kioltására. Mindezek alapján Budaházy Györgyöt "állami szerv kényszerítése céljából fegyverrel kapcsolatos, közveszélyt okozó bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekménnyel", valamint "robbanóanyag és robbantószer készítésével elkövetett robbanóanyaggal visszaélés bűntettével" gyanúsítja a főügyészség, ez utóbbit szerintük felbujtóként követte el.

Ezeken túl még kétrendbeli emberölés előkészületével is gyanúsítja az ügyészség Budaházy Györgyöt. A "Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg" tagjai közül már kilencen vannak előzetes letartóztatásban.

MTI -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!