Hírek

2009.07.08. 22:17

G8: 2050-ig felére kell csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást

Minden korábbinál határozottabban elkötelezte magát az éghajlatváltozás elleni küzdelem mellett a hét legfejlettebb ipari hatalom és Oroszország alkotta G8-as csoport.

MTI

Szerdán kezdődött csúcstalálkozójuk első napját záró közös nyilatkozatuk szerint nem emelkedhet világszerte 2 Celsius foknál nagyobb mértékben a középhőmérséklet a 2020-ig tartó időszakban, a szén-dioxid-kibocsátást pedig 50 százalékkal csökkenteni kell 2050-ig. 
 

A széngázkibocsátás csökkentésénél a viszonyítási alap "1990 vagy az azt követő évek" a nyilatkozat szerint. A felmelegedés az iparosodás előtti korszakhoz képest nem haladhatja meg a 2 Celsius fokot.

Elemzők szerint a Nyolcak ezzel minden korábbinál ambiciózusabb célokat tűztek ki, hiszen mostanáig még abban sem sikerült megegyezni, hogy politikai cél a globális felmelegedés korlátozása. A vezető iparhatalmak ráadásul az élen kívánnak járni a kibocsátás-csökkentésben; a szerdai nyilatkozat szerint az 50 százalékos csökkentés a világ egészére vonatkozik, a fejlett ipari államokban viszont jóval nagyobb mértékben, 80 százalékkal szükséges visszafogni a szén-dioxid-kibocsátást. A megállapodás elemzők szerint főként az amerikai politikában az elnökváltással végbement irányváltásnak tulajdonítható.

Környezetvédő szervezetek ugyanakkor bírálják a nyilatkozatot. Például a Greenpeace szerint "Obama, Merkel és a többiek csődöt mondtak". Valójában arra lenne szükség, hogy 2020-ig 40 százalékkal csökkenjen a kibocsátás 1990-hez képest, a Nyolcak azonban "jelét sem adták annak, hogy hajlandóak lennének vezető szerepet vállalni ebben" - mondta Tobias Münchmeyer, a nemzetközi környezetvédő szervezet éghajlat-változási szakértője a csúcs helyszínén, a közép-olaszországi L''Aquilában.

A szakértő szerint az is kifogásolható, hogy a Nyolcak nem készülnek klímavédelmi beruházásokra a fejlődő országokban. "A Greenpeace mély csalódottsággal fogadja az első olyan G8-csúcs eredményeit, amelyen Barack Obama is részt vett."

A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint előrelépés, de nem áttörés, ami a klímavédelem területén a G8-csúcson történt. "Hiányzik a nyilatkozatból, hogy konkrétan mi következik az elhatározásokból" - mondta Kathrin Gutmann, a WWF szakértője, aki szerint rövidebb távú, a 2020-ig tartó időszakra vonatkozó tervekkel kellene előállni, és nem elég azzal foglalkozni, hogy mi történjen 2050-ig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!