Hírek

2009.07.23. 08:35

Laborc: miért csak Szilvásy gyanús az UD Zrt.-ügyében?

Súlyos hibák, hiányosságok vezettek az UD Zrt-ügy nyomozásának részbeni megszüntetéséhez - derül ki az NBH főigazgatójának a legfőbb ügyészhez írott nyílt leveléből, illetve a nyomozás megszüntetése miatt a rendőrséghez küldött panaszából.

Népszava - VG Online

Laborc Sándor tételesen kifogásolta az ügyészi döntéseket, melyek végül az ügy lezárásához vezettek. A levél megérkezett a Legfőbb Ügyészségre, s Borbély Zoltán szerint arra "ésszerű határidőn belül" válaszolnak. A szóvivő hozzátette: nem biztos, hogy nyílvánosságra is hozzák a reagálást, "mivel Laborc Sándor sem a nyilvánosságnak szánta a levelét". Hack Péter szerint nem valószínű, hogy kiderül, ha nincs igaza az ügyészségnek, mivel az egyetlen olyan szervről van szó, amely saját maga ellenőrzését végzi.

Az UD-ügy felelőseinek bíróság előtt kell számot adniuk tetteikről - jelentette ki a fideszes Demeter Ervin. A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) ezért is tett feljelentést tavaly szeptemberben. Ennek nyomán a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) házkutatást tartott hat helyszínen, ahol szervereket, adathordozókat foglaltak le. Az NNI magántitok jogosulatlan megismerése, államtitoksértés és számítógépes rendszer feltörése miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

Az ügyészség szoros felügyelete mellett folytatott - több részre szétválasztott - nyomozásokat azonban megszüntették. Az ügyben egyedül a volt titokminiszter Szilvásy György lett gyanúsított. Őt különleges személyes adattal való visszaéléssel gyanúsítják, amiért a nemzetbiztonsági bizottság ülésén bemutatta az UD-sek lehallgatásait tartalmazó hangfelvételeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!