Hírek

2009.07.07. 21:31

Nabucco-megállapodás: jövő héten aláírás, ősszel ratifikáció

Ősszel ratifikálhatja az Országgyűlés a jövő héten aláírandó kormányközi megállapodást a Nabucco-gázvezetékről - mondta a magyar Nabucco-nagykövet az MTI-nek.

MTI

Bayer Mihály arról is beszélt, hogy Magyarországot Bajnai Gordon miniszterelnök képviseli majd a jövő heti ankarai találkozón. A kormányközi megállapodás meghatározza azokat a jogi kereteket, amelyek alapján a Nabucco-vezeték felépülhet és működhet az Európai Unió tagállamai és Törökország területén. A mintegy húszoldalas szerződés minden fontos kérdést kezel, minden félnek megfelel és az uniós szabályokkal is összhangban van - mondta Bayer az MTI-nek nyilatkozva.

A kormányközi szerződés aláírása után a megállapodást minden országban ratifikálni kell. Magyarországon ősszel kerülhet a parlament elé a dokumentum - tette hozzá. Emellett szükség van kétoldalú támogatási megállapodásokra is a részt vevő országok és a Nabucco-konzorcium között. Ezek a kétoldalú magánjogi szerződések például adózási és engedélyezési ügyeket rendeznek. A kétoldalú megállapodásokat még az idén aláírhatják - mondta a nagykövet.

A kormányközi megállapodást július 13-án írják majd alá Ankarában. A találkozóra azon országokat hívták meg, amelyek a januári budapesti Nabucco-csúcson is képviseltették magukat, így a projektben részt vevő államok mellett a forrásországokat - Azerbajdzsánt, Grúziát, Türkmenisztánt, Egyiptomot és Irakot is. Meghívást kapott az Európai Bizottság és az EU soros elnöki tisztét betöltő Svédország is képviselteti magát - fűzte hozzá.

Az esemény házigazdája a török miniszterelnök lesz, így alapvetően a kormányfőket hívták meg, de a román delegációt például az államfő vezeti majd. Magyarországot Bajnai Gordon miniszterelnök képviseli - mondta a nagykövet. Bayer Mihály arról is beszélt: egyre jobban látszik, hogy honnan érkezhet majd gáz a vezetékbe. "Látjuk, hogy honnan, mikor és körülbelül mennyi gázt lehet kapni. Reálisan lehet arra számítani, hogy bőven lesz annyi gáz, amennyivel a Nabucco el tud indulni, de még több is lehet" - mondta a nagykövet, hozzátéve, hogy a céldátum továbbra is 2014.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!