Hírek

2009.07.01. 15:38

Vigyázat! Ma és holnap hőségriadó

Első fokú, figyelemfelhívó hőségriasztást jelzett szerdára és csütörtökre az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala az időjárási előrejelzések alapján.

VG-online

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) pedig arra figyelmeztetett, hogy ugyanebben a régióban nagyon erős UV-B sugárzásra kell számítani, így aki teheti, a déli órákban kerülje a közvetlen napsütést.

Az OMSZ arról tájékoztatta az ÁNTSZ-t, hogy a Tiszántúl északi harmadán és Borsod-Abaúj-Zemplén megye legkeletebb részén a napi középhőmérséklet helyenként 25 Celsius-fok is lehet. Ez azt jelenti, hogy napközben a legmagasabb hőmérséklet elérheti a 33 Celsius-fokot is, de a 27 fokot biztosan meghaladja szerdán és csütörtökön. Hajnalban is csak 15 és 21 Celsius-fok közötti "lehűlésre" lehet számítani.

A hét végi napokon napközben 25 és 30 Celsius-fok közötti meleg várható, és hajnalban sem mutat majd 14 Celsius-fok alatti értéket a hőmérő. Falus Ferenc országos tiszti főorvos arra kér mindenkit, hogy ha teheti, a déli órákban tartózkodjon hűvös helyen a hőség és az erős UV-B sugárzás miatt. A folyadékpótlás fontosságára is felhívta a figyelmet, és azt kérte, hogy az idősekre, betegekre és a kisgyermekekre mindenki különösen figyeljen oda, a kirándulók, utazók pedig mindig vigyenek magukkal elegendő folyadékot. A meteorológiai szolgálat szerdára UV-B riasztást adott ki, mert előrejelzései szerint az ország északkeleti részén 7,6-es, tehát nagyon erős sugárzás várható. Ez folyamatos lesz, több órán keresztül tart majd, és a teljes északkeleti országrészre érvényes lesz. Normál bőrtípusnál 15-20 perc napon tartózkodás esetén már bőrpír keletkezhet. Az OMSZ felhívta a szabadban tartózkodók figyelmét arra, hogy fokozottan ügyeljenek a napsugárzás okozta leégés elleni védelemre, ha lehetséges, délelőtt 11 és délután 3 óra között kerüljék a napozást, és később is használjanak krémet.

Országosan várható minimum és maximum hőmérsékletek: július 01. szerda: hajnalban 15, 20 °C napközben 27, 33 °C július 02. csütörtök: hajnalban 16, 21 °C napközben 26, 33 °C július 03. péntek: hajnalban 16, 21 °C napközben 25, 30 °C július 04. szombat: hajnalban 14, 19 °C napközben 25, 30 °C július 05.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!