Hírek

2009.08.19. 13:18

Már az egyetemisták is nyakig ülnek az adósságban

Az átlagos amerikai egyetemista a diploma átvételéig 31 ezer dolláros adóssághegyet halmoz fel. Ez csaknem kétszeres növekedés a hat évvel ezelőtti szinthez képest. Az ok a válság és a tandíjak gyors emelkedése.

VG Online - Urkuti György

Rohamosan nő a diákok eladósodása az Egyesült Államokban. A Reuters által idézett tanulmány szerint a diploma átvételekor az átlagos végzős egyetemista 31 ezer dollárral tartozik, ami 73 százalékkal magasabb összeg, mint 2003-ban. A hitelkártyája átlagosan 4 100 dollár tartozást mutat, de vannak olyan diákok is, akiknek öt hitelkártyájuk van – „természetesen” mindegyik mínuszban.

Az okok összetettek. Egyrészt rendkívül gyorsan emelkednek a tandíjak. A Pennsylvania Egyetemen például az éves tandíj, kollégiumi díj és a tanszerek ára az 1990-es 17 044 dollárral szemben (és a 2000-ben mért 31 592 dollárhoz képest) elérte a 37 960 dollárt.

Az eladósodáshoz a válság is hozzájárul. A diákok zöme az USA-ban is dolgozik, de a krízis idején egyre nehezebben találnak maguknak munkát – és ami munka akad, az is egyre rosszabbul fizet. Nem csoda tehát, hogy a 2004-es 24 százalékról 2008-ra 30 százalékra emelkedett a tandíját hitelkártyája kölcsönéből kiegyenlítő diákok aránya.

Sokan a bankok, a hitelkártya-cégek és az egyéb pénzügyi szolgáltatók rendkívül agresszív marketingmódszereit is hibáztatják. A New York-i Egyetem és a Kaliforniai Egyetem például kénytelen volt megtiltani a pénzügyi cégeknek, hogy a kollégiumokban és az egyetemi könyvesboltokban próbáljanak maguknak új ügyfeleket szerezni.

A nagy bankokat ez persze nem riasztja el. A JP Morgan Chase vagy a Capital One például arról számolt be, hogy ők leginkább a Facebook és a Twitter közösségi portálokon keresztül hálózzák be a diákokat.

Barack Obama elnök májusban írta alá a hitelkártya-felelősségi törvényt, amelynek révén a jogalkotók igyekeznek megakadályozni az egyetemisták mértéktelen eladósodását. A törvény véget vet annak a gyakorlatnak, hogy a diákok bármiféle rendszeres jövedelem és kezes nélkül juthassanak hitelkártyához. Egyúttal azt is megtiltja, hogy a pénzügyi szolgáltatók különféle szóróajándékokkal (pólókkal vagy elektronikus kütyükkel) próbálják magukhoz édesgetni az egyetemistákat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!