Hírek

2009.10.12. 16:03

Fejlesztené agyát? – Bűvészkedjen!

Az Oxfordi Egyetem kutatóinak vizsgálata igazolta: a bűvészmutatványok végzése nem csak a szürke-, hanem a fehérállományt is fejleszti. A felfedezés új megközelítéshez vezethet az agysérülések gyógyítása terén.

Világgazdaság Online

Az eddigi kutatások már igazolták, hogy a bonyolult, bűvészmutatványhoz hasonló feladatok végrehajtása fejleszti a szürkeállományt. Az Oxfordi Egyetem kutatói 24 fiatalt kértek fel arra, hogy hat héten keresztül napi fél órát gyakorolja a mutatványokat. A kísérlet előtt és után is felvételt készítettek agyukról majd azokat összevetették a kontroll csoportéival.

Mint arról a NewScientist nyomán a Világgazdaság Online beszámol, a bűvészkedő alanyok agyában megnövekedett a fehér állomány vagyis a kapcsolódásokat biztosító axonok száma, méghozzá a látást a mozgással összekapcsoló területen, a homloklebenyben. A változás minden résztvevőnél egyformán alakult, függetlenül attól, mennyire teljesített jól. Ráadásul négy héttel a kísérlet lezárultát követően a fehér állomány mérete változatlan maradt, ez arra utalhat, hogy egy új képesség elsajátítását követően a tudás egy része megmarad, függetlenül attól, hogy mennyi ideig nem gyakoroljuk az adott képességet.

A Hamburgi Egyetem professzora, aki korábban maga is végzett kutatásokat a területen, úgy vélte, lenyűgözőek az eredmények, amelyek azt mutatják: fontosabb új dolgokat tanulni, mint gyakorolni a már megszerzett képességeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!