Hírek

2009.10.26. 09:57

GKI: a válság begyűrűzése előtti szintre ugrott a lakossági bizalom

Már a globális válság begyűrűzése előtti szinten van a magyar lakossági bizalom. A mutató 2008 őszén a Gyurcsány-csomag 2006-os bejelentését idéző újabb mélyrepülésbe kezdett, a mélypontot ez áprilisban érte el.

VG

Az azóta tartó javulás azonban lassúbb, mint a hanyatlás volt, és egyelőre csak a pesszimizmus oldódásáról, nem pedig kezdődő optimizmusról lehet beszélni. A GKI által – az Európai Unió támogatásával – készített felmérés szerint októberben az üzleti szektor és a fogyasztók várakozása is kedvezőbb lett.

Az üzleti szférán belül különösen a szolgáltató cégek várakozása javult jelentősen, de az építőipar kivételével a többi ágazaté is kedvezőbb lett. Az iparban szeptemberhez képest egyaránt kissé javult az elmúlt és a következő időszaki termelés megítélése, nem változott viszont a rendelésállományról, ezen belül az exportról alkotott vélemény. A saját termelésű készleteket ellenben valamivel magasabbnak érezték a válaszolók.

A foglalkoztatási szándék az iparban javult, az építőiparban és a kereskedelemben nem változott, a szolgáltatók körében viszont romlott. A fogyasztók munkanélküliségtől való félelme jelentősen csökkent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!