Hírek

2009.10.13. 12:34

Inog a nyugdíjrendszer egyik pillére - Ennyit a NYESZ-ről

A nyugdíjrendszer negyedik pillérének bevezetését követő néhány éven belül a kormány alapvető és a megtakarítási forma létét megkérdőjelező változtatásokat kíván végre hajtani. Mindez a hosszú távú lakossági megtakarítások és az öngondoskodás ellenében hat – véli a Befektetési Alapkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).

Világgazdaság Online

A hosszú távú megtakarítások jelenlegi rendszerét lényegesen átalakító törvényjavaslat szerint a piacról fokozatosan kivezetésre kerülne az elmúlt 3 évben bevezetett nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ). Ennek megfelelően NYESZ számla nyitására csak 2011-ig lenne lehetőség, majd 2014. január 1-től megszűnne a jelenleg adójóváírás formájában igénybe vehető elő-takarékossági kedvezmény.

„A NYESZ piaci kivezetése és a kapcsolódó elő-takarékossági kedvezmény megszüntetése kifejezetten nem kívánt irányba tereli és gyengíti a hosszú távú, több évtizedre szóló lakossági megtakarítások iránt tett erőfeszítéseket. Ennek elkerülése mind a háztartások, mind a makrogazdaság szempontjából kiemelt fontosságú.” - hangsúlyozta Szalai Sándor a Bamosz elnöke. A tervezett intézkedések mostani formájukban nem csak a hosszú távú megtakarításokat gyengítenék, de egyúttal erősíthetik azt a káros berögződést, hogy a kulcsfontosságú szabályozók gyakori változtatása miatt Magyarországon nem lehet igazán hosszú távra tervezni.

További jelentős problémát vethet fel mind a megtakarító, mind költségvetési oldalon, hogy a már 3 és 5 évnél ajánlott kedvezményes adómérték jelentősen csökkenteni fogja a befektetések átlagos tartási idejét. A megtakarítók az alacsonyabb adó, illetve a korai adómentesség miatt hamarabb fognak befektetésük megszüntetése mellett dönteni. A lényegesen rövidülő tartási idő jelentős kockázatot hordoz, mivel a magasabb hozamigény mellett indított befektetések kisebb biztonsággal tudják az elvárt megtérülést biztosítani.

„Mindezek alapján és a törvénytervezetben is felvetett elképzelések többségének megtartása mellett elfogadhatóbb megoldást jelentene a nyugdíj-előtakarékossági számla olyan irányú átalakítása, ahol a jelenlegi elképzeléseknek megfelelő 3 és 5 éves tartás esetén hasonlóan csökkenő adómértékkel számolhat a megtakarító, azonban egy minimális 10 éves befektetési időszak esetén a tőke és a hozam adómentes felvételén túl a 10 év alatt felhalmozott adójóváírások összegéhez is hozzájuthat. Ilyen módon a befektetések átlagos ideje is növekszik, nagyobb eséllyel juttatva versenyképes hozamhoz a megtakarítót.” – tette hozzá Szalai Sándor.

A NYESZ konstrukció sikerét jelzi, hogy eddig hozzávetőlegesen 60 ezer ilyen számlát nyitottak, a számlatulajdonosok választásának egyik fő szempontja az adójóváírás intézménye volt. Ennek eltörlése esetén valószínűsíthető, hogy a hasonló konstrukciók sikeressége is lényegesen kisebb lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!