Hírek

2009.10.14. 20:25

Két nappal a H1N1-védőoltás beadása után halt meg egy nő

Két nappal az új védőoltás beadása után halt meg egy 64 éves miskolci asszony - írta szerdán a Népszabadság online kiadása. A lap információi szerint az ÁNTSZ helyi intézete hatósági boncolást rendelt el.

MTI

Az asszony krónikus szívbetegségben, de nem halálos rendellenességben szenvedett. Egyelőre nem tudni, lehet-e összefüggés a beadott vakcina és a tragédia között, az azonban kizárható, hogy akut, toxikus hatás okozta az asszony halálát, az ugyanis azonnal az anyag beadását követően jelentkezett volna. A gyártó tudomása szerint ilyen esetet a világon még sehol sem regisztráltak

Az Országos Tisztiorvosi Hivatal megerősítette a lap értesülését, mint mondták: tudnak az esetről. Ők is hozzátették, hogy a hölgy krónikus szívbeteg volt. Egyébként évente több ezren halnak meg szívbetegségekben. Mindezek mellett a tisztiorvosi szolgálatok kötelessége minden esetben hatósági boncolást kérni, ha egy-egy védőoltást követően egy hónapon belül a beoltott életét veszti.

Németh Zsolt, az oltóanyagot gyártó Omninvest Kft. szóvivője szerint amíg nincs bizonyítva ok-okozati összefüggés az oltás és a sajnálatos haláleset között, addig nem lehet a kettőt összefüggésbe hozni, vagy felelősségről beszélni. Tudomása szerint egyébként még a világon sehol sem igazolták, hogy a vakcina tragédiát okozott volna. A cég azonban - a szóvivő szerint - számol azzal, hogy a következő hónapokban beoltott több millió ember közül nyilván több ezer meghal majd, egyéb okok miatt, ez azonban nem jelenti azt, hogy a tragédiáknak bármi köze lenne az oltóanyaghoz.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján azt írja, hogy - mint minden gyógyszer - ez az oltás is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A 18-60 éves felnőttek körében és a 60 éven felüli idősek körében általános tünetek az alkalmazás helyén fellépő reakciók, gyakori a fájdalom, a bőrpír, a duzzanat és a beszűrődés az oltás helyén, de fáradtságérzet és rossz közérzet is kialakulhat. Nem gyakori a fejfájás, az ízületi fájdalom, a verítékezés, az izomfájdalom és a láz. Súlyos mellékhatást nem tapasztaltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!