Hírek

2009.10.29. 12:42

Megenyhülhet a Gazprom Európa felé

A Gazprom orosz energiaóriás célzást tett arra, esetleg hajlandó lenne kiigazitásokat végezni az európai vásárlókkal kötött hosszú lejáratú szerződésekben, annak érdekében, hogy elkerülhető legyen birság kiszabása a gázvásárlások volumenének csökkentése miatt.

The Moscow Times - Világgazdaság Online

Az orosz energiaóriás gyakorlata szerint az európai partnereknek kötelező egy minimális gázmennyiség átvétele, ellenkező esetben bírságot kell fizetniük. A kontinens cégeinek többség a bonyodalmak ellenére kitartana a jelenlegi gyakorlat mellett, miközben az elemzők egy része úgy véli, a Gazprom elveszítheti ügyfélkörének egy részét a módszer miatt.

Ez a gyakorlat a cég vezetőinek nyilatkozatai szerint most megváltozhat. "A hosszú lejáratú szerződések megmaradnak, de azokat módosítani lehetne" – jelentette ki Szergej Komplev, a Gazprom export illetékese. A cég vezetője, Alekszandr Medvegyev a The Moscow Times információi szerint a hét elején úgy nyilatkozott: tudja, hogy egyes vállalatoknak problémái vannak azt illetően, hogy ha nem vásárolják meg a megfelelő mennyiségű terméket, bírságot kell fizetniük.

Ám a Gazprom továbbra is azzal számol, hogy az európai vevők a teljes leszerződött gázmennyiséget átveszik. A rendszerrel kapcsolatos vitát felerősítette egy jelentés, amely szerit az európai ügyfelek 2,5 milliárd dollárral tartoznak az orosz vállalatnak.

Az E.On Ruhrgas és a GDF Suez illetékesei már közölték: a hosszú távú szerződések alapvető fontosságúak és továbbra is vonzó alternatívát jelentenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!