Hírek

2009.11.12. 15:57

A bankok már nem szigorítják tovább hitelfeltételeiket

A következő féléves időszakban nem szigorítják tovább hitelezési feltételeiket a bankok - ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) októberében végzett hitelezési felméréséből, amelynek eredményeit csütörtökön tette közzé a honlapján a jegybank.

MTI eco

A harmadik negyedévében a fogyasztási és vállalati hitelezés feltételei tovább szigorodtak, miközben a lakáscélú hitelek feltételei nagyjából változatlanok maradtak állapította meg az MNB elemzése.

Az MNB legfrissebb felmérése arra enged következtetni, hogy harmadik negyedévben a fogyasztási hitelek iránti kereslet tovább csökkent és a hitelezési feltételek tovább szigorodtak, míg a lakáshiteleknél a kereslet visszaesése volt érzékelhető. Az előző negyedévhez hasonlóan most is a háztartási hitelportfólió romlásáról számoltak be a bankok, és ennek folytatódására számítanak a jövőben is.

A következő féléves időszakra a felmérésben részvevők bankok közül több a lakáscélú hitelek feltételeinek enyhítését jelezte előre. 

Főleg az iparág-specifikus problémák és a hazai gazdaság sérülékenysége miatt a bankok szélesebb köre számolt be a vállalati hitelfeltételek szigorításáról a harmadik negyedévben, mint amennyien azt az előző felmérésben előre jelezték.

Eközben a hitelkereslet, főként a készlet- és, követelésállomány-finanszírozási igény miatt tovább erősödött. A bankok a hitelportfólió minőségének romlását tapasztalták a harmadik negyedévben, és többségük ennek folytatódására számít a következő félévben is.

Egyrészt az európai uniós támogatási programok önerőigénye, másrészt a folyó finanszírozási szükséglet miatt az önkormányzati szektorban az előző felmérésben jelzett mérsékelt szinthez képest növekedett a hitelkereslet. A bankok az elmúlt negyedévben tovább szigorították az önkormányzatok hitelezésének feltételeit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!