Hírek

2010.03.25. 11:32

Nagy állam – kis korrupció, nálunk mégsem így van

A korrupció növeli a költségeket, csökkenti a befektetéseket – mondta Lőke András, a Transparency International Magyarország kuratóriumi társelnöke a korrupcióról szóló budapesti konferencián.

Világgazdaság Online

A vállalatok kénytelenek bevételük elég nagy részét korrupcióra költeni. A korrupció titkos természete miatt a befektetések el is maradhatnak, mert bizonytalan a sikeres megvalósítás.

90 százalékban 3 tényező magyarázza a korrupcióérzékelési indexet

- Jövedelmi szint vásárlóerő-paritáson számolva: minél magasabb, annál kisebb a korrupció.

- Az üzleti élet szabadsága: mennyire akadálytalanul vesznek részt az üzleti élet szereplői a gazdasági életben. Minden akadály korrupciós lehetőséget rejt magában.

- Kormányzati hatékonyság: szabályozórendszerek, jó minőségű közszolgáltatások.

Mire kell fókuszálni a korrupció megfékezése érdekében? Az Oriens száz országot érintő regressziós analízise nyomán kiderült, hogy minél nagyobb (nagy az újraelosztás aránya, foglalkoztatottak száma) egy ország állama, annál kevésbé korrupt. Ez alapján Franciaország és Norvégia között lennénk, ám nem ez a helyzet: a magyar állam nem hatékony, sokkal hatékonyabbá kellene tenni. Tartalékok még vannak az üzleti szabadság szélesítésében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!