Hírek

2010.04.26. 07:18

Aligha van elegendő fideszes Superman

A gazdasági elit javaslatai az új kormánynak: Mi legyen az első tíz lépés? László Csaba válaszai.

László Csaba

1. A kormányzati struktúra kialakítása. Ez a belépő, elvégre addig nem lehet minisztereket kinevezni, amíg nem jön létre az új minisztériumi struktúra. Két dologra azonban érdemes odafigyelni. Az első az idő. A lehető leggyorsabban kell az új szervezeti struktúrát működőképessé tenni. Ha az érintett köztisztviselők hónapokig keresgélik a helyüket, addig érdemi munkára ne számítson senki. Ráadásul január elsejétől hat hónapig Magyarország lesz az EU soros elnöke, ebbe még nagy országok hatékony közigazgatásai is időnként belerokkannak. A másik szempont az egyes tárcák által lefedendő terület nagysága. A mai átpolitizált közéletben a döntések könnyen felcsúsznak a legmagasabb szintekre. Emellett az EU-tagságból fakadó követelmények is jóval több feladatot jelentenek a csatlakozás előttieknél. Nem a minisztériumok, a miniszteri Audik száma alapján lehet majd ítéletet mondani a kormány takarékosságáról. Nem ezen kell spórolni. Alig hinném, hogy van elegendő superman az országban a szuperminisztériumok irányítására.

2. Az IMF-, EU-megállapodás felfrissítése. A piaci, a hazai és külföldi befektetők bizalmának a megőrzéséhez elengedhetetlen a megállapodás aktualizálása. Komoly reformígéretekkel lehet némi mozgásteret vásárolni, de a költségvetési politika hitelességének megőrzése nélkül nem lehet a gazdasági növekedést eredményező gazdaságpolitikát folytatni.

3. A pártfinanszírozás reformja. A korrupció elleni küzdelemben az első és egyetlen hiteles lépés lehet a rendszer tisztába tétele. Számtalan javaslat született már, de ezek közül valószínűleg érdemes a Transparency International magyar tagozatának a javaslatára támaszkodni.

Ezek is érdekelhetik