Hírek

2010.05.10. 05:25

Trianon és egy kínos baklövés

Fricz Tamás politológus a Magyar Hírlapban megjelent cikkében egymillió aláírás összegyűjtését tűzi ki célul annak érdekében, hogy az Európai Parlament és az Európai Bizottság foglalkozzon a trianoni békediktátum erkölcsi felülvizsgálatával. Fricz a mozgalmat annál is indokoltabbnak véli, mivel egy általa elmesélt történet tanúsága szerint Magyarország érdekében nagy erők is megmozdultak.

Stanga István

Szerencsétlen Fricz Tamásra ez idő szerint bizony rájár a rúd! Nem elég, hogy Körösényi András, a Politikatudományi Intézet új igazgatója néhány nappal ezelőtt lapátra tette őt, most még hülyét is csinált magából. Tette mindezt abban a cikkében („Mozgalom indul a magyar igazságért”), amit nekem a Magyar Hírlap online-on volt szerencsém olvasni, és amelyben a Civil Összefogás Fóruma, valamint a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége segítségével 1 millió aláírás összegyűjtését tűzi ki célul annak érdekében, hogy az Európai Parlament és az Európai Bizottság foglalkozzon a trianoni békediktátum erkölcsi revíziójával. No, most, nekem a kezdeményezéssel az ég világon semmi bajom sem lenne – jóllehet a trianoni kérdést aligha egyszerűen vihetnénk az Európai Unió döntéshozói elé –, hiszen mindenki olyan ügyet karol fel, amilyet akar (ráadásul a Fricz Tamás-féle akciónak szomorú aktualitást ad az a tény, hogy a hazánkat megcsonkító szerződés június 4-én lesz 90 esztendős), ha az utóbbi időben inkább csak különféle utcai demonstrációk szervezésével foglalkozó politológus az általa indított mozgalmat nem próbálta volna meg egy érdekes történetre felfűzni. Fricz ugyanis azt írja – szó szerint idézem –, hogy „II. János Pál pápa 1984-ben megalapította az Institutum Pro Hominis Juribis Intézetet, amely az ENSZ által 1948-ban alapított Emberi Jogok Chartája erkölcsi alátámasztására és fontosságának kihangsúlyozására szolgál”, és amelynek „segítenie kell azon személyeket, népeket, népcsoportokat, amelyeket emberi jogaikban megsértettek, gondoskodnia kell arról, hogy a sérelem megszűnjön, és ha szükséges, nemzetközi fórumokon is képviselnie kell a sértettek érdekeit. (...) Az intézet főtitkára, Ludwig von Lang professzor 2001. február 20-án hivatalos levelet intézett Carla Del Pontéhoz, az ENSZ háborús törvényszékének főügyészéhez. Ennek tárgya nem más volt, mint a pápa által alapított intézet kérelme, (...) amely az egyenlő elbírálás elvének biztosítását kérte a magyar nép számára.”

És hogy mit is jelent konkrétan ez az egyenlő elbírálás? Nos, Fricz Tamás „a dolog súlya miatt” részletesen idézi a kérelem első sorait, amelyek így szólnak: „Javaslom az 1920. június 4-i trianoni és az azt kiegészítő 1947. évi szeptember hó 15-i párizsi békeszerződések jogi szempontból történő felülvizsgálatát”. Ennek „eredményeképpen kérem annak megállapítását, hogy a fenti szerződések érvénytelenek, s kérem a szerződések hatályon kívül helyezését. A nemzetközi joggyakorlat és a nürnbergi nemzetközi bíróság határozataira figyelemmel kérem az ENSZ Nemzetközi Bíróságát, hogy az egyenlő elbírálás elvének alapján mentesítse a magyar népet az I. világháborúban való részvétele miatt kiszabott kollektív büntetés és annak következményei alól. Mint az Institutum Pro Hominis Juribus Intézet főtitkára az ügyben egy nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását javaslom, a vizsgálóbizottság tevékenységének eredményeképpen pedig tárgyalás kitűzését”. No, már most, mielőtt Önök közül bárki is meghatódna a derék professzor ügybuzgalma láttán, esetleg nagyon elszégyelné magát, hogy ezidáig semmit nem hallott se a Institutum Pro Hominis Juribis Intézetről, se Ludwig von Langról, se pedig erről a párját ritkító kezdeményezésről, sietek nagyon gyorsan elmondani: az a sztori, amelyet Fricz Tamás ilyen komolyan előadott, az első szótól az utolsóig kitaláció. Merthogy nincsen Institutum Pro Hominis Juribis Intézet, nem létezik Ludwig von Lang nevű professzor, no, és persze nincs semmiféle kérelem se, amelyet bárkinek is el kellene bírálnia. Van ezzel szemben egy döbbenetesen hiszékeny és a végtelenségig tájékozatlan politológusunk, aki talán még most se jött rá, hogy egy klasszikus hoax áldozata lett..., ráadásul egy olyan történetnek dőlt be, amellyel jómagam évekkel ezelőtt találkoztam az interneten, és amelynek azután a tételes cáfolatát is ezer és egy helyen olvasni lehetett. Szegény Fricznek mindez nem sikerült. Így aztán még mindig várja Carla Del Ponte válaszát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!