Hírek

2010.06.30. 16:20

Év végéig biztosan lesz gázártámogatás - A kormány döntései

A mai kormányszóvivői tájékoztatón Nagy Anna számolt be a kormányülésen történtekről, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pedig a kormány 29 pontjával kapcsolatos aktuális döntésekről beszélt.

Világgazdasság Online

A kilakoltatási moratóriummal kapcsolatban egy törvényjavaslat készült el azért, hogy senki ne kerüljön utcára, ha nem tudja fizetni lakása törlesztőrészleteit. A mai kormányülésen ez év végéig meghosszabbítják a gázártámogatást, erre 11 milliárd forintos keretet biztosít a kormány.

Az augusztus 20-i tűzijátékot a mai döntés értelmében megtartják, de szerényebb keretek között. Mint a kormányszóvivő elmondta: az árvízkárosultakat megsegítő nemzeti ünneppé akarják tenni augusztus 20-át.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elmondta: a 29 tervezett kormányzati intézkedésből 16 kapcsán zárult le az egyeztetés. A kormány beavatkozása nélkül 5 százalék fölött lett volna a deficit - hangoztatta Matolcsy. A nemzetgazdasági miniszter megerősítette, hogy az idei évben tartani kívánják a 3,8 százalékos költségvetési hiánycélt. Ma a kormány a pénzügyi konszolidációval, és a növekedés újraindításával kapcsolatban hozott döntéseket.

A 16 százalékos, egykulcsos személyi adót a következő hat hónapban kidolgozzák és 2011 január 1-vel bevezetik.

A benyújtandó módosítások között szerepel még az éves, 500 millió forintos maximális nyereség esetében fizetendő 10 százalékos társasági adóról. Döntés született a kkv-kat terhelő 10 kisadó eltörléséről. Hetet július 1-től, hármat a következő év januárjától törölnek el.

Döntöttek az adórendszeren kívüli kereset beveztetéséről. Így tehát ha a család a foglalkoztató, például idősgondozás esetében, nem kell személyi jövedelemadót és tb járulékot fizetni, a munkaadó pedig mentesül a kötelezettségek alól egy ezer forintos regisztrációs díj ellenében.

A Széchenyi kártya beruházási hitelkeretét 50 millió forintra emelték.

Matolcsy György kiemelte: szakmailag és emberileg is megfelelőnek tartja az állami vezetők 2 milliós jövedelmi plafonjának bevezetését.

Döntés született arról, hogy a költségvetési szektorban 98 százalékos rendkívüloi szja-t vezetnek be a 60 napon túli végkielégítések esetében. Mint mondta, az 50-100 milliós végkielégítések elfogadhatatlanok, ezért vezették be "Obama magyarországi adóját".

Költségvetési felügyelőket küldenek ki a közszférában működő, nagy intézményekhez, egyetemekhez és egészségügyi intézményekhez. A felügyelőknek jogukban áll megtekinteni a számlákat és szükséges esetén akár megállítani egy-egy döntés meghozatalát.

120 milliárd forint értékben zárolnak költségvetési keretet, elsősorban minisztériumi forrásokat.

A bankadó kapcsán a miniszter elmondta: három fős delegációt neveznek ki Matolcsy György, Fellegi Tamás, és Varga Mihály személyében, akik elvileg a következő napokban megállapodnak a bankadóról. 200 milliárd forintos bevételt vár a kormány az adótól, ebből 120 millió forintot fizetnének a bankok, a fennmaradó rész az egyéb pénzügyi cégek között oszlana el.

A parlament elé terjesztik azt a törvénymódosítást, amelynek eredményeképpen csak forint alapú hitelek esetében használható jelzálogként ingatlan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!