Hírek

2010.07.17. 14:42

Aláírták a Déli Áramlat építésének meggyorsításáról szóló megálapodást

Bulgária és Oroszország aláírta szombaton azt a megállapodást, amely rögzíti a Déli áramlat gázvezeték megvalósításának felgyorsított menetét, valamint azt is, hogy Moszkva mennyi gázt szállít majd a balkáni országnak.

MTI Eco

Az útiterv a földgázvezeték megépítésének részletes menetrendjét tartalmazza, megjelölve a konkrét határidőket is.

A dokumentumot Szergej Smatko orosz energetikai miniszter és Trajcso Trajkov, a bolgár gazdasági, energiaügyi tárca vezetője látta el kézjegyével.

Bojko Boriszov bolgár kormányfő üdvözölte a megállapodást. Elmondta, hogy a tárgyalások az utolsó pillanatig folytak. Az orosz fél a megbeszélések alatt szigorúan pénzügyi-gazdasági alapokról közelített, de sikerült őket meggyőzni arról, hogy Bulgária esetében sokkal rugalmasabb álláspontra helyezkedjenek. Hozzátette, hogy ha a gáz árát Bulgáriának a korábbi feltételek alapján alakították volna ki, akkor számos ipari felhasználó, elsősorban a hőerőművek, csődbe menne. Boriszov elégedett azzal, hogy Szófia számára csökkentik a földgáz árát.

A megvalósíthatósági tanulmány és a bolgár szakasz megépítésével megbízott vegyesvállalat 2011 februárban meglesz - írja elő a megállapodás Trajkov tájékoztatása szerint. Azok a szerződések, amelyek alapján Szófia jelenleg orosz gázt kap, 2011-ben, illetve 2012-ben járnak le.

A bolgár országos rádió várnai tudósítása szerint Boriszov bejelentette: Oroszország 2011 június végén szerződéseket ír alá a Bulgargaz nemzeti vállalattal, és felszámolja a Gazprom által ellenőrzött közbülső cégeket, amelyek jelenleg a bolgár piacon működnek.

Bulgária ez idő szerint ezer köbméter gázt 339 dollárért vaásárol, de egyes bolgár fogyasztók 576 dollárt is fizetnek ugyanezért a mennyiségért - a közvetítők miatt. Az ország gyakorlatilag teljes egészében az Ukrajnán keresztül haladó orosz szállításoktól függ; fogyasztása becslés szerint évi 3 milliárd köbméter.

A Déli Áramlat fő célja a kockázatosnak tekintett tranzitországok - mindenekelőtt Ukrajna - elkerülése. A vezeték a tervek szerint Oroszországból a Fekete-tengeren át Bulgáriába, majd két ágon Olaszországba és Ausztriába vezet, és kapacitását évente 63 milliárd köbméterre tervezik. A költségeket egyelőre csak becsülni tudják, de a Gazprom legutóbbi közlése szerint várhatóan 8,6 milliárd eurót tesznek ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!