Hírek

2010.07.01. 13:44

Áramár, parlagfű, diákhitel - Minden a júliusi változásokról

Július 1-től sok a mindennapi életünket érintő változás lép életbe, közülük néhányat még az előzö kormány idején fogadtak el.

Világgazdaság Online

Csütörtöktől megszűnik az öröklési- és ajándékozási illeték fizetési kötelezettség az egyenes ági rokonok közötti vagyon mozgás esetén – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.  Ez a lépés várhatóan 1,5 milliárd forinttal csökkenti a költségvetés bevételét.

Mától csökken a lakossági áram fogyasztói ára, átlagosan 5 százalékkal. A kormány által meghirdetett közüzemidíj-moratóriummal szemben ugyanakkor drágul a távhőszolgáltatás, Budapesten 6,7 százalékkal, Debrecenben 8,1 százalékkal.

A mai naptól lép életbe az új parkolási szabályozás. Eszerint az önkormányzat vagy kizárólagos önkormányzati tulajdonban lévő cég feladata lesz a szolgáltatás biztosítása. Az új szabályozás maximalizálja a parkolási díjat is, az előző évi 95-ös ólmozatlan benzin átlagárának kétszeresében. Így az idén maximálisan kiszabható díj 544 forint, ami 15 százalékkal alacsonyabb az eddigi maximumnál.

A Volánbusz járatain emelkednek a pótdíjak. Így például dohányzási tilalom megszegői vagy a buszt bekoszolók 8 ezer forintos bírságra számíthatnak. Az érvényes jegy nélkül utazók vagy a jegyvizsgálathoz szükséges személyi adatok eltitkolója 6 ezer forintos pótdíj fizetésére kötelezhető.

Gépjármű eladását, tulajdonjog változását vagy az üzembentartó adatainak változását mától csak adás-vételi vagy üzembentartói szerződéssel lehet igazolni. Ennek hiányában nem jegyzik be az autót és új forgalmit illetve törzskönyvet sem adnak ki.

Olcsóbb a diákhitel, ma lép életbe a kamatcsökkentés. Az előző időszak átlagos forrásköltsége alapján félévente állapítják meg a kamatot, amely így 9,5 százalékról 8,5 százalékra csökken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!