Hírek

2010.07.02. 05:52

Blatterék sz...nak a világra

Bár a nemzetközi labdarúgó-szövetség illetékesei azt mondják, a futball dinamizmusát tenné tönkre a videóbíró alkalmazása, magam úgy vélem, a labdarúgás is megérett a modern technika alkalmazására. Különösen azért, mert a profi fociban ma már eurószázmilliárdok moognak, és mert az újításokat már egy csomó sportágban sikerrel használják.

Stanga István

Ha nincs az argentin Carlos Tevez megadott, ám szabálytalan gólja, illetve az angol Frank Lampard teljesen szabályos, ám érvénytelenített találata, úgy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) vezetői vélhetően soha az életben nem ígérik meg, hogy a július közepi cardiffi ülésükön tárgyalnak majd a labdarúgás technikai újításairól. Ám miután a dél-afrikai futball vb két, kapitális bírói tévedése rendesen felkorbácsolta a közvéleményt, így  Sepp Blatter, a FIFA korlátlan hatalmú főnöke a történtekkel is foglalkozó  sajtótájékoztatón kénytelen volt kijelenteni, hogy az idáig tapasztalt hibák láttán az átala vezetett szervezetnek újra kell gondolnia sok mindent, hisz „abszurd lenne, ha nem foglalkoznánk a kérdéssel”. Ám nagyot tévednek, akik úgy gondolják, hogy a finoman szólva is konzervatív FIFA a súlyos, a mérkőzések végkimenetelét is befolyásoló játékvezető melléfogások okán a sokak által már hosszú esztendők óta szorgalmazott videóbíró-rendszer bevezetését is megfontolja majd, mivel erről szó sincs. Olyannyira nincs, hogy a szövetség nemrégiben még az effajta fejlesztéseket le is állította, így aztán Cardiff legfeljebb annyi változást hozhat, hogy a futballvezérkar elfogadja az úgynevezett gólvonal-technológia alkalmazását, ami „csupán” annak az egzakt megítélésére alkalmas, hogy a labda teljes terjedelmével áthaladt-e a gólvonalon vagy sem. Ez persze, nem kevés (gondolják csak el, mennyire örült volna ennek Frank Lampard és egész Anglia), de több mint messze van azoktól az igényektől, amelyeket akár a labdarúgás mai művelői, akár a drukkerek megfogalmaznak. Ám a FIFA vaskalaposságát nemcsak a fentebb elmondottak mutatják, hanem az is, hogy a szervezet hivatalos oldalán nyoma sincsen a világot foglalkoztató bírói „bakiknak”, sőt, a honlap szerkesztői még az e témával kapcsolatos hozzászólásokat is kíméletlenül moderálják.

Ami már most azt a kérdést illeti, hogy tudniillik miért is utasítja el a FIFA ilyen mereven a legmodernebb technika felhasználását... Nos, erről nem egy alkalommal volt módom szót váltani egy igazán hozzáértő személlyel, jelesül Puhl Sándor egykori kiváló sípmesterünkkel, akit – amint az tudott – négyszer választottak a világ legjobb játékvezetőjévé, és aki vb-döntőt és BL-döntőt egyaránt vezetett. És bár ezek a beszélgetések nem tegnap voltak, Puhl már akkor is azokat a FIFA-érveket sorolta, amelyeket ma is vall a nemzetközi szövetség és maga Blatter. Így például azt, hogy a foci a többi között attól is szép és izgalmas, hogy a szituációk megítélésében –lévén emberek döntenek – benne van a tévedés lehetősége (ha tehát ezt  kiszűrnénk, e sport rendkívül sokat veszítene a sava-borsából), ráadásul az úgynevezett videóbíró bevetése megtörné a meccsek lendületét is. Ez utóbbit hangsúlyozta egyébiránt most Blatter is, mondván, e dinamikus sport „természetes folyamatával ellenkezne, ha kétpercenként megállna a játék, hogy a döntéseket megvizsgáljuk”. Nos, bár ezek minden kétséget kizáróan megfontolandó szempontok (és persze, az is igaz, hogy a futball  egyik legfőbb vonzerejét az adja, hogy a szabályai a XIX. század végétől egészen máig lényegében változatanok maradtak), magam azt gondolom, több dolog is szól a változtatások mellett. És nem csupán az, hogy a mai, professzionális labdarúgás már annyira komoly üzlet, hogy egy-egy rossz  döntés eurószázmillók sorsát befolyásolhatja, illetve hogy a játékvezetők csapatok hosszú munkáját tehetik tönkre másodpercek alatt, hanem az is, hogy a videóbírót egy sereg sportágban már sikerrel alkalmazzák, holott a tenisz, a jégkorong, az amerikai foci avagy a kosárlabda semmivel sem kevésbé dinamikus játékok, mint a labdarúgás. Amely tényekkel persze, Blatterék is tisztában vannak, még ha azokat egyelőre nem is hajlandóak  tudomásul venni. Egyelőre, mondom, mert még egy-két vaskos tévedés, és azt követően már senki se dughatja homokba a fejét.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!