Hírek

2010.07.06. 12:20

Bukni vagy nem bukni: ez már nem kérdés

Újra meg lehet buktatni második év végétől az alsó tagozatos diákokat, az évismétlést pedig már a szülők sem akadályozhatják meg – ezek a változások lépnek majd életbe a tegnap elfogadott közoktatási törvény módosításának értelmében. Egyesek szerint ennek már épp itt volt az ideje, mivel az évismétlés gyógyír lehet arra a problémára, hogy az általános iskolákból kikerülő diákok tudása gyakran kritikán aluli.

Világgazdaság Online

Mint ahogy az már köztudott, az országgyűlés tegnap fogadta el a közoktatási törvény módosítását, amelynek értelmében második év végétől ismét meg lehet buktatni az alsó tagozatos diákokat, az évismétlést pedig már a szülők sem vétózhatják meg. Az első évfolyamon a diák viszont csak akkor buktatható meg, ha az igazolt és igazolatlan mulasztások miatt nem tudta teljesíteni a tanulmányi követelményeket.

Az már régóta látható, hogy az általános iskolai oktatás nem maradhat a jelenlegi színvonalon – mondta a Világgazdaság Online-nak Bihall Tamás, a borsodi iparkamara elnöke. Meglátása szerint az általános iskolákból kikerülő diákok tudásában óriási hiányosságok vannak, amit már a középiskolai tanulmányok során már lehetetlen pótolni.

Bihall Tamás szerint a tegnap elfogadott törvénymódosítás jó irányba mutat, hiszen a buktatás és a számonkérés fegyelmet teremthet az általános iskolákban, ezáltal gyarapodhat a nebulók tudása is.

Hasonló véleményen van Vaczkor Judit, általános iskolai tanárnő is, aki szerint épp ideje volt annak, hogy a szülők befolyását némiképp enyhítsék a közoktatásban. Tapasztalata szerint ugyanis mára már ott tart a közoktatás, hogy a szülő és a gyerek dirigál, míg a tanár csendben hallgat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!