Hírek

2010.07.31. 09:34

Egyszerűbb lesz az alkalmi munkások élete

Augusztus elsejétől megváltoznak az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai. Az új rendszer sokkal kevesebb adminisztrációval jár, egyszerűbb és olcsóbb is - számolt be a változásokról pénteken Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára Balatonfüreden.

Világgazdaság Online

Április elsején szűnt meg az alkalmi munkavállalói kiskönyv, ami helyett új szabályozás lépett életbe. Az új rendszert azonban sok kritika érte, főleg az adminisztrációs terhek miatt, ezért változásra volt szükség. Míg április előtt 400 ezer idény- és alkalmi munkást foglalkoztattak, addig áprilistól már csak ennek a felét – tudósít a Független Hírügynökség nyomán a Világgazdaság Online.

Míg korábban 18 adatot kellett megadni egy munkavállaló bejelentéséhez és jelenléti ívet kellett vezetni, augusztus elsejétől az ügyfélkapun, telefonon vagy december elsejétől akár SMS-ben is eleget tehet bejelentési kötelezettségének a munkaadó. Ehhez csupán a munkáltató adószáma, a munkavállaló adóazonosító jele és TAJ- száma lesz szükséges. Ezen kívül a bejelentésnél meg kell adni a foglalkoztatás jellegét, hogy alkalmi vagy idénymunkáról van-e szó, és a munkával töltött napok számát is.

Az új rendszer a munkaadónak is sokkal olcsóbb, míg egy idénymunkás esetében napi ötszáz, addig alkalmi munkavállaló esetében napi ezer forintot kell fizetnie közteherként.

Idénymunkánál egy munkavállalót a korábbi 90 nap helyett legfeljebb 120 napig lehet foglalkoztatni, míg az alkalmi munkavállalót 90 napig. További változás, hogy az alkalmi munkavállaló jogosult marad az álláskeresési ellátásra is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!