Hírek

2010.07.24. 12:18

Halmai: Orbán hatalmát már semmi nem korlátozza

Mivel az alkotmányos rendszerből már minden féket és ellensúlyt kiiktattak, Orbán Viktor miniszterelnök hatalmát lényegében semmi nem korlátozza - jelentette ki Halmai Gábor alkotmányjogász a Népszava szombati számában.

MTI - Népszava

Az alkotmányos rendszerből már minden féket és ellensúlyt kiiktattak, a miniszterelnök hatalmát lényegében semmi nem korlátozza - fejtegette a lapnak adott interjúban. Mi szüksége lenne Orbánnak arra, hogy köztársasági elnök legyen? Miniszterelnökként nem korlátozza az Alkotmánybíróság, nem korlátozza a köztársasági elnök. De nem lesznek korlátok az ombudsmanok, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és a legfőbb ügyész sem, hiszen őket a hozzá közel álló köztársasági elnök jelöli majd. Az ÁSZ elnöke pedig szintén egy pártpolitikus lett. A kör bezárult. Kompakt a rendszer abban az értelemben, hogy leépült minden jogállami biztosíték, ami a hatalom egy kézben - vagy ahogy Orbán fogalmazott kötcsei beszédében - egy centrális erőtérben való koncentrálását akadályozná. Ha a Sándor-palotára fáj a foga, akkor pedig odaköltözhet, nem hiszem, hogy Schmitt Pál nagyon akadékoskodna.

Sólyom Lászlóval elbántak, méltatlanul bántak el vele, miközben nem kérdés, hogy ő lényegesen alkalmasabb köztársasági elnök lenne a következő ciklusban is mint az, akit megválasztottak - mondta a jogász professzor.

Halmai Gábor véleménye szerint "még ő a köztársasági elnök, és ő volt az elmúlt két hónapban is, amikor szétverték a magyar alkotmányos rendszert". Sólyom László pedig lényegében semmit sem tett ennek a megakadályozására - tette hozzá az alkotmányjogász.

Két esetben élt politikai és egyszer alkotmányossági vétóval, de ő tudja a legjobban, hogy a politikai vétó semmit nem ér. Az első vétót a köztisztviselők indoklás nélküli, azonnali menesztése miatt emelte, levelében megemlítve, miért alkotmányellenes a megoldás. A parlament természetesen nem hallgatott rá, még szigorította is a törvényt. A másik vétó az alkotmánybíró-jelölés volt. Abban nem is fordulhatott az Alkotmánybírósághoz, mert a testület alkotmánymódosítást nem bírálhat fölül. Más kérdés, hogy nem az alkotmánymódosítást, hanem a mögötte lévő törvényt meg lehet-e vizsgálni. Mindenesetre a leköszönő államfő messze nem tett meg mindent. Biztos, hogy volt olyan szempontja, nehogy azt mondhassák róla: azért kekeckedik, mert megsértődött, amiért nem választják újra. Mindenesetre nem szerencsés, és spekulációkra ad okot, hogy éppen most módosították az államfő juttatásait.

Nem hiszem, hogy a parlamentáris demokrácia a szabályok szintjén átalakulna prezidenciális, vagy akárcsak félprezidenciális rendszerré - fejtette ki véleményét az új alkotmányról Halmai. Erre semmi szüksége nincs a jelenlegi kormánytöbbségnek. (Orbán Viktor az ATV-ben is úgy nyilatkozott, hogy nem akar elnöki rendszert.) Akkor lenne erre szükségük, ha csak ily módon lehetne a hatalmat koncentrálni, mint mondjuk Oroszországban. Ezt a magyarországi hatalmat viszont már jobban koncentrálni egy putyini modellel sem lehetne. Ami eddig Magyarországon történt, arról szólt, hogy azokat a jogállami garanciákat, amelyek ''89-ben bekerültek az alkotmányba, most leépítették. Pedig annak idején jelentős részben éppen Orbán Viktornak meg a Fidesznek köszönhetően alakult úgy, hogy egy hatalommegosztásos rendszer alakult ki, garantált alapjogokkal. Ezt most ugyanők két hónap alatt szétverték.

Az embereket egyáltalán nem érdeklik az alkotmányban foglalt jogállami garanciák, az utolsó lesz, amiért siránkozni fognak. Persze az elmúlt időszakban szisztematikusan alá is ásták az alkotmány tekintélyét. Mondogatták, hogy sztálini alkotmány, nem szerethető, nem tisztelhető. Még azt is mondta Orbán, hogy nincsen preambuluma. Ez egyébként nem igaz, van neki, és olyan értékeket tartalmaz történetesen, mint a többpártrendszer, a parlamentáris demokrácia, a jogállamiság és a szociális piacgazdaság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!