Hírek

2010.07.20. 05:03

Hurrá, mertünk „nagyok” lenni!

Hogy a Matolcsy György vezette tárgyalódelegáció produkciójának vajon mi köze van a Jobbik által emlegetett szabadságharchoz, azt nem tudom, azt viszont látom, hogy a „magyaros virtus” eme újabb megnyilvánulásának ugyanazok a következményei, mint a Kósa Lajos–Szijjártó Péter-kettős közelmúltbeli verbális ámokfutásának.

Stanga István

Már önmagában az elég vicces volt, hogy hazánk miniszterelnöke tegnap egyetlen olyan újságírói felvetésre se volt hajlandó válaszolni – mondván, ez Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter asztala –, amely az IMF és az EU alkotta tárgyalódelegáció váratlan elutazásával kapcsolatos negatív gazdasági fejleményekre, így – egyebek mellett – a forintgyengülésre és a tőzsdei lejtmenetre vonatkozott (egy kormányfő ugyanis aligha térhet ki az ilyen kérdések elől), ám mindez eltörpült amellett a Jobbik-közlemény mellett, ami nemcsak hosszan ünnepelte a „hős” Fideszt, de a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval folytatott tárgyalásokat „a gazdasági szabadságharc fontos frontvonalának” nevezte. No, most, hogy a Matolcsy György, valamint Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár vezetésével  bemutatott produkciónak vajon mi köze van bármiféle szabadságharchoz is, azt fel nem foghatom, azt ellenben tudom (látom és tapasztalom), hogy a „magyaros virtus” eme újabb megnyilvánulásának pontosan ugyanazok a következményei, mint a Kósa Lajos–Szijjártó Péter-kettős közelmúltbeli  verbális ámokfutásának. És bár Matolcsy a nyilatkozataiban igyekezett a kurtán-furcsán félbeszakadt megbeszéléseket egyfajta sikernek beállítani, erős a gyanúm, hogy a „kemények voltunk”-féle megjegyzés helyett jóval találóbb – és persze, a valós helyzetnek megfelelőbb – lett volna Pürrhosz épeiroszi és makedón király sokak által ismert mondását idézni, miszerint „még egy ilyen győzelem, és nem marad több katonám”. Amit ugyanis a kormányzattól ez alkalommal láttunk, az minden kétséget kizáróan afféle  pürrhoszi diadal volt, amelynek az árát – ne legyenek kétségeink – nem Orbán Viktoréknak, hanem nekünk valamennyiünknek kell megfizetnünk.

Számomra különben ebben az egész történetben messze-messze nem az a legfájdalmasabb, hogy Orbánék képtelenek felismerni, kizárólag ezen a 93 ezer négyzetkilométeres földdarabon bírnak kétharmados többséggel, nem Európában vagy a nagyvilágban (ahol nem vevők se „forradalomra”, se együttműködési tacepaókra, se a magyar közhelyszótárból összeállított egyéb kinyilatkoztatásokra), hanem hogy a kormány a tárgyalások során azon kérdésekben is mereven (vagy inkább értelmetlenül?) ragaszkodott a saját álláspontjához, amelyek az ország jövőbeli sorsa szempontjából teljesen lényegtelenek. És itt nem elsősorban a bankadóra gondolok – bár jómagam igencsak rossz dumának tartom, hogy inkább a pénzintézeteket sarcoljuk, mint „a zembereket”, hiszen a forint és a tőzsde mélyrepülését, a drágább hiteleket, esetleg az ország leminősítését mind-mind mi (vagyis az emberek) fizetjük meg –, hanem az olyasfajta ügyekre, mint amilyen példának okáért Simor András jegybankelnök annyit emlegetett 8 milliós fizetése. Rendben van, és készséggel elismerem, hogy Simor havi pénze sok. És nem csupán a magyar átlagbérekhez viszonyítottan sok, hanem – ahogyan azt Szijjártó Péter legalább tizenháromezerszer elismételte – az  amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) vezetőjének a javadalmazásához képest is, jóllehet Ben Bernanke szerződését egyikünk se ismeri. Na, de az isten szerelmére..., ér annyit Simor megregulázása, még pontosabban Orbán Viktor hiúsága (itt ugyanis erről van szó, a hülye szövegeknek nem érdemes felülni), hogy amiatt tízmillió magyar szívjon? Megjegyzem, én maximálisan egyetértek a Fidesz „merjünk nagyok lenni” filozófiájával, feltéve persze, ha önnön nagyságunk csodálata közben sem veszítjük el az arányérzékünket.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!