Hírek

2010.07.26. 14:34

Magyarország veszélybe sodorja a régiót

Azok az országok, amelyek eltérnek a szigorú fiskális politikától azok szomszédjaikat is veszélybe sodorják - utalt Magyarországra Marek Belka a lengyel központi bank elnöke a Wall Street Journal-nek adott interjújában.

Világgazdaság Online

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországgal folytatott tárgyalásának félbeszakadásával kapcsolatban elmondta, hogy negatív hatással lehetnek a zlotyra a budapesti események. Ha tehetnének, valamit megtennék, hogy kivédjék a forint és a magyar kormány politikájának negatív hatásait, de nincs eszközük erre.

A lengyel kormányt arra ösztönzi Belka, hogy fogja vissza az idei államháztartási hiányát, elemzői várakozások szerint a hiány 7 százalék körül alakul majd Lengyelországban, mely már strukturális problémákat vet fel. Véleménye szerint pénzügyi válságból való kiút az unió által megszabott 3 százalékos bruttó hazai össztermék (GDP) arányos államháztartási hiány lehet, melyet a lengyel kormány rövid időn belül el kíván érni. Lengyelország már túl van a válságon, jobban teljesít, mint régiós társai, ugyanakkor további lépéseket kell megtenni a stabilitás érdekében.

Elmondta, hogy nem szokás beszélni arról a tényről, hogy a kilábalási folyamat könnyen megbukhat egész Európában, melynek elkerülése érdekében folytatni kell a megszorító intézkedéseket mondta el Belka aki híve a reformoknak és a szigorú takarékossági politikának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!