Hírek

2010.07.31. 09:44

Ombudsman: Nem kapnak elegendő védelmet a gyereket

Magyarország erős lemaradásban van az emberi jogok érvényesülésének területén, különösen a fogyatékkal élők és a gyermekek jogainak szabályozásában látszanak hiányosságok - mondta Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa pénteken Kapolcson.

MTI

Az ombudsman az önkormányzati választások kapcsán kiemelte: a fogyatékkal élő embereknek a választáshoz való hozzáférése jogszabályi szinten nincs megfelelően biztosítva, a választási eljárásban az akadálymentesítést illetően sok a nyitott kérdés. Szabó Máté kijelentette, hogy a társadalmi elfogadás mellett az alkotmánynak és a jogszabályoknak is nyitni kell a fogyatékkal élők felé.

Magyarország emberi jogi helyzetéről az ombudsman elmondta: jövőre esedékes az ENSZ emberi jogi szervezetének ötéves jelentése, és ennek előkészítése során kiderült, hogy nemcsak a fogyatékkal élők és a gyermekek jogaival, hanem a kínzás elleni egyezmény végrehajtásával és a szabályalkotással is problémák vannak.

Ennek fő okát az ombudsman abban látja, hogy Magyarországon hiányoznak ezeknek a nemzetközi egyezményeknek a végrehajtását ellenőrző független szervezetek. Abszurd példaként említette, hogy a kínzás elleni egyezmény végrehajtásának ellenőrzésére Magyarországon független szervezetként az ügyészséget javasolták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!