Hírek

2010.07.28. 05:40

Robin Hoodék Magyarországon

A magyar kormány bankadója még akkor is Robin Hoodék pénzszerzési akcióira emlékeztet, ha Orbán Viktorék nem a sherwoodi erdőben, hanem a Parlamentben „dolgoznak”, nem a nemeseket sarcolják, hanem a bankokat, no, és persze, nem fegyvereket használnak, hanem törvényeket.

Stanga István

A Hír Televízió Péntek8 című műsorának legutóbbi vendége Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor volt, aki számos aktuális kérdésben fejtette ki az álláspontját. Így – egyebek mellett – beszélt az oly sokat emlegetett elszámoltatásról, az Európai Unióval, valamint a Nemzetközi Valutaalappal való kapcsolatokról, nem különben pedig azokról a tervekről, amelyeknek köszönhetően a kormányzópárt a kétharmados többségből egy értékalapú közösséget teremtene, dolgozna azon, hogy a nemzetközi sajtóban róluk kialakult, meglehetősen ellentmondásos kép mielőbb megváltozzon, végül pedig – ahogyan Orbán fogalmazott – elhozná hazánk számára a „modern békeidőket”. Számomra azonban a műsor legizgalmasabb részét mégsem ezek az ambíciózus tervek jelentették, hanem azok a gondolatok, amiket a kormányfő az immár a T. Ház által is megszavazott, itthon és külföldön egyaránt sok-sok vitát kiváltó bankadóval kapcsolatban elmondott. Orbán ugyanis azt fejtegette, bár ő elhiszi, hogy a nemzetközi szervezeteknek – akik jó pár alkalommal „úgy viselkednek, mintha a bankárok nemzetközi szakszervezetei lennének” – fáj, hogy „egyszer csak jön egy ország, s azt mondja, uraim, egész Európában messze Magyarországon a legmagasabb a kamatmarzs, itt lehet a legtöbb profitot szerezni, amit mi nem irigylünk, (...) ám most abban a helyzetben vagyunk, hogy szükségünk van az önök részvételére a közteherviselésben”, azonban e megoldás akkor is indokolt volt. Már csak azért is – összegezte kormánya álláspontját miniszterelnök –, mivel „hazánk polgárai joggal várják el, hogy ne csak azok fizessenek, akiknek nincs pénzük, hanem akiknél van”. 

No, most, azt talán mondanom sem kell, hogy az Orbán által hangoztatott nézetek több mint népszerűek az emberek körében. És nem csupán azért, mert valamennyien sokkal jobban szeretjük, ha a „közös költséget” nem velünk (de legalábbis nem kizárólag velünk) fizettetik meg, hanem mert a Robin Hood-i magatartással szemben valahogy mindnyájan megértőbbek vagyunk. Márpedig itt – ne legyenek kétségeink – valami ilyesféléről van szó, még ha Orbán nem is a sherwoodi erdő mélyéről, hanem a T. Házból irányítja a csapatát, valamint, ha az áldozatok napjainkban nem a jómódú nemesek, hanem a gazdag bankok közül kerülnek ki, no, és persze, ha a pénz „önkéntes” átadását manapság nem fegyverekkel, hanem törvények segítségével érik is el. És ahogyan „a tolvajok fejedelmének” sem kellett  félnie attól, hogy egyszer csak elfogynak a megsarcolható földbirtokosok, úgy a kormányzatnak is bőségesen van mihez nyúlnia..., ma a pénz- és a hitelintézetek, a biztosítók, holnap a gáz-, az áram-, aztán a telefon- és az internetszolgáltatók, és így tovább, és így tovább, és így tovább. Úgyhogy Orbánék lehetőségei szinte végtelenek, amennyiben a találékonyságukkal (és az elszántságukkal) a jövőben se lesz semmi baj..., és hogy nem lesz, arra magam elég nagy pénzt tennék. A kérdés persze, nem is elsősorban  az, mikor fogynak ki „Fideszék” az ötletekből, sőt, még csak az sem, hogy a „sherwoodi módszer” meddig helyettesítheti a valódi gazdaságpolitikát, hanem hogy a kabinet által szemrebbenés nélkül „levett” cégek mikor is hajtják be az embereken azokat a pénzeket, amiket a zsebükből az állam kivett. Merthogy előbb-utóbb behajtják – állítson bárki bármit –, afelől ne legyenek illúzióink. A különbség annyi lesz (és ez nem lényegtelen), hogy  akkor senki nem a kormányt anyázza majd, hanem azokat a bankokat és ilyen-olyan szolgáltatókat, akik vannak olyan pofátlanok, hogy ismét csak emelik a díjaikat. Na, de persze, addig van még egy kis idő, hiszen Robin Hood magyar követői éppen hogy csak munkához láttak.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Ahogyan azt az elmúlt években már megszokhatták, egy rövidke nyári pihenő erejéig elbúcsúzik Önöktől a Blogális Világ, amelynek helyén augusztus 2-a és augusztus 16-a között belpolitikai témájú cikkeket olvashatnak.

Azoknak, akik úgyszintén most indulnak szabadságra, hadd kívánjak kellemes pihenést, azoknak pedig, akik már túl vannak a vakáción, jó munkát.

Ne feledjék: találkozunk augusztus 16-án!

Stanga István

  

Azoknak, akik úgyszintén most indulnak szabadságra, hadd kívánjak kellemes pihenést, azoknak pedig, akik már túl vannak a vakáción, jó munkát.

Ne feledjék: találkozunk augusztus 16-án!

Stanga István -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!