Hírek

2010.07.27. 12:45

Szerb jegybankár kerül az MNB élére?

Szerb sajtóértesülés szerint Radovan Jelasity személyében találta meg a Magyar Nemzeti Bank következő elnökét a magyar kormány. A szerb-magyar kettős állampolgár Jelasity 2010 márciusáig a szerb jegybank élén állt. Magyar bankárkörökben képtelenségnek tartják, hogy ő vezesse az MNB-t.

Népszabadság Online

A szerb jegybank márciusban lemondott elnöke, Radovan Jelasity lehet a Magyar Nemzeti Bank vezetője - állítja exkluzív értesüléseire hivatkozva a Pressz szerb napilap.

A lap azt állítja: a budapesti kormány felkérte a magyarországi születésű közgazdászt, hogy vegye át a magyar jegybank vezetését, és ezt Jelasity (neve így szerepel a magyar útlevélben) nagy valószínűséggel el is fogadja. A cikk szerint a szakembertől azt várnák el, hogy segítse ki a gazdaságot a mély válságból, járuljon hozzá a költségvetési hiány és külső adósságok csökkentéséhez és őrizze a monetáris rendszert.

A magyarországi eseményeket jól ismerő, neve elhallgatását kérő személyre hivatkozva a Pressz azt állítja, hogy a magyar hatóságok bátorítják a volt szerb jegybankelnököt, hogy vegye át az MNB-t. Szerinte Magyarországon az a kép alakult ki Jelesityról, hogy ő mentette meg a szerb bankszektort, és ezzel Európában egyik egyedüli országként a kormánynak nem kellett mentőövet dobnia a helyi pénzintézeteknek. Jelasity továbbá folyékonyan beszél magyarul és magyar útlevele is van. Minden követelménynek megfelel - hangsúlyozta a szerb lap újságírójának az informátor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!