Hírek

2010.08.11. 12:36

A magyarok már a vakáció ideje alatt felkészülnek az új tanévre

Okosan készülünk az iskolakezdésre, a magyar válaszadók 40 százaléka ugyanis vásárlás előtt ellenőrzi az árakat a neten, csaknem 80 százalékuk pedig semmiképpen sem halasztja az utolsó pillanatra a bevásárlást: már nyáron megveszi a szükséges tanszereket – derül ki az Árukereső friss nemzetközi online felméréséből. A törökök, a bolgárok és a portugálok 50 000 forintnak megfelelő összegnél is többet szánnak az iskolakezdésre.

Világgazdaság Online

A magyar árvadászok nagy része tudatosan készül az iskolakezdéssel járó bevásárlásra, a legnépszerűbb módszer az internetes árellenőrzés: a válaszadók 40 százaléka a világhálón cirkálva keresi a legjobb ajánlatokat mielőtt a pénztárcájába vagy bankkártya után nyúlna.

Míg az előzetes netes tájékozódást nézve a nemzetközi középmezőnybe tartozunk, az online vagy offline árellenőrzést követően a tényleges vásárlást tekintve vezetjük a mezőnyt: a magyarok 79 százaléka már júniustól augusztusig be is vásárol az iskolakezdésre, míg a portugálok mindössze 58 százaléka, a románok és a bolgárok 45 százaléka veszi meg a tanszereket szeptember előtt.

A legspontánabbak a törökök, ahol a válaszadók 76 százaléka a vakáció alatt nem gondol az iskolára, és inkább utolsó pillanatra halasztja a szükséges bevásárlást.

Meglepő, hogy a köztudottan árérzékeny online árvadászok is nagy hangsúlyt fektetnek az iskolakezdéshez szükséges tárgyak minőségére: a magyarok többsége az ár és a vásárlásra fordítandó idő mellett alaposan megvizsgálja a tanszercsomag, tornafelszerelés, iskolatáska vagy számítógép minőségét is mielőtt a vásárlás mellett döntene.

A kutatásból kitűnik, hogy minden második magyar számára fontos, hogy a tanszercsomag ne csak olcsó, hanem tartós és színvonalas is legyen. Öt magyar közül négyen veszik górcső alá a kiszemelt termék minőségét, ha számítógépet szeretnének venni iskolakezdés előtt.

A kutatás eredményei szerint a magyarok közül arányaiban a legtöbben (a válaszadók 40 százaléka) 15 – 30 000 Forint közötti összeget terveznek költeni az iskolakezdésre. Meglepő, hogy aki magának vásárol be, kevesebbet tervez költeni, mint aki a gyerekének szerzi be a szükséges tárgyakat. A saját részre vásárlók mindössze negyede tervez 15 és 30 ezer forint közötti összeget költeni, sokan ennél is kevesebbel számolnak. Az egy gyereket iskolába indító szülők között többen, minden második válaszadó tervez ugyanekkora összeggel.

Romániában kisebb keretből gazdálkodnak, a legtöbben összesen 5 – 15 000 Forintot, míg Törökországban, Bulgáriában és Portugáliában ennél jóval nagyobb összeget, 50 000 Forintnál többet szánnak az iskolakezdésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!