Hírek

2010.09.23. 17:13

Fizetőssé válik az RTL Klub

Fizetőssé válik az RTL Klub, januártól tartalmáért előfizetési díjat kér a kábelszolgáltatóktól és az Antenna Hungáriától, ellenkező esetben a műsor - eddig ingyenesen rendelkezésre bocsátott - sugárzását letiltják. A lépéssel egyúttal az IKO-érdekeltségébe tartozó csatornákat is igyekeznek helyzetbe hozni – tudta meg a hvg.hu.

hvg.hu - Világgazdaság Online

Véget vetne az RTL Klub annak a gyakorlatnak, hogy a kábeltévé-szolgáltatók ellentételezés nélkül sugározhatják műsorukat. A hvg.hu értesülése szerint a csatorna januártól fizetőssé válik a műsorterjesztő vállalatok, vagyis a kábeltársaságok és a földfelszíni sugárzást végző Antenna Hungária számára.

A kábelszolgáltatókkal a tematikus csatornákat működtető IKO Kábeltévé Kft. kezdett tárgyalásokat, a díjat pedig valószínűleg egy másik, erre kijelölt vállalkozás szedné be. A főleg kisebb szolgáltatókat tömörítő Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség tagjai felé tett árajánlat 490 forint plusz áfáról szól, vagyis háztartásonként ennyit kérne a cég a tartalomért. Ez listaárnak tekinthető, vagyis a nagy tételben vásárló, sok előfizetőt hozó, nagyobb kábel- vagy műholdas tévé társaságok esetében az ár alkuképes.

Az RTL Klub és a TV2 még indulásakor, 1997-ben egyoldalúan nyilatkozott arról, hogy engedélyezik a kábelszolgáltatóknak az általuk sugárzott műsor ellentételezés nélküli átvételét. Ezt a döntést vonja most vissza a csatorna, amely közvetlenül nem is számlázna semmit a fogyasztókra, viszont a műsorterjesztő cégeknek aligha lehetne más választásuk, mint a fogyasztóra terhelni a sugárzási díjat.

A hvg.hu információja szerint az IKO Kábeltévé más lehetőséget is nyitva hagy a kábeltársaságok felé: ha azok csomagban vásárolják meg az IKO-érdekeltségű csatornákat, akkor alacsonyabb áron jutnak hozzá az RTL Klub sugárzási jogához is. Így azonban számolniuk kell azzal, hogy az így összeállított alapcsomagokból (az országos kereskedelmi csatorna értelemszerűen ebben foglal helyet) más, kedvelt programok szorulnak ki.

A bevezetésre váró üzleti modell alkalmat nyújt arra, hogy a csatorna tulajdonosa a reklámbevételből és az előfizetési díjakból egyszerre tegyen szert komoly bevételre. "Az utóbbi években 30 százalékkal csökkentek bevételeink, az eddig üzleti modell tehát nem tartható fent" - indokolja a döntést Róbert Ákos, az RTL Klub vezérigazgató-helyettese, miért mondják fel az eddigi szerződéseket.

A Világgazdaság Online kérdésére Szűcs László, a UPC sajtókapcsolati igazgatója elmondta: egyelőre nem tudnak az RTL Klub tervezett lépéséről. Ugyanígy nyilatkozott az Antenna Hungaria illetékese a hvg.hu-nak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!