Hírek

2010.09.27. 11:10

Harc csirkelábbal - Kína visszavág

Kína közölte, hogy importvámot vet ki az amerikai baromfihús-termékekre, amelyek a kommunista ország szerint tisztességtelen módon, dömpingáron kerülnek a piacára.

MarketWatch - Világgazdaság Online

A következő öt évben megemelt importilletékkel sújtják az Egyesült Államokból érkező baromfiimportot – közölte a kínai kereskedelmi minisztérium. A tárca szerint egyértelmű, hogy az amerikai import árt a belföldi baromfiiparnak. A vám minimális aránya 50,3 százalék lesz a korábbi 43,1 százalékhoz képest. A csirketermékekre kivetetett adó maximális mértéke a 105,4 százalékot is elérheti – jelenti a MarketWatch.

A döntés időzítése kapcsán érdemes figyelembe venni, hogy az Egyesült Államok kongresszusának bizottsága pénteken jóváhagyott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi vám kivetését a valutával manipuláló országokból érkező importra. A törvényjavaslat Kínát célozza meg, amelyet az Egyesült Államok azzal vádol, hogy mesterségesen alacsony szinten tartja a jüan kurzusát exportőreinek segítése érdekében.

A döntés komoly hatással lesz az amerikai exportőrökre, akik jelentős bevételre tesznek szert azzal, hogy csirkeszárnyat és – lábat szállítanak Kínának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!