Hírek

2010.09.24. 11:31

Negatív kamat - Ha már nem lehet a frankba menekülni

Azok a befektetők, akik pénzüket svájci frankba menekítették, nagy problémával szembesülhetnek - véli Michael Seidl pénzügyi szakértő a Die Presse-nek nyilatkozva.

Die Presse - Világgazdaság Online

"Mit tesznek e fektetők a svájci frankban elhelyezett pénzükkel, ha a részvénypiacok ismét felfelé mutató irányt vesznek" - teszi fel a kérdést. A Money Service Group alapító-vezérigazgatója rámutatott: frankban jegyzett részvényekbe befektetni valójában nem is vonzó.

Az országban kevés jó befektetési lehetőség kínálkozik, mert csak kevés nagy tőzsdei cég található figyelemreméltó növekedési esélyekkel. Vagyis, ha a részvénypiacok ismét pozitívan alakulnak, a befektetőknek euróba vagy dollárba kell átváltaniuk. Seidl emlékeztetett arra, hogy ilyen helyzet adódott alig hat héttel ezelőtt, amikor az eurókurzus hirtelen 1,31  frankról 1,37 frankra szökött fel.

A Die Presse-nek arra a további kérdésére, bekövetkezik-e ismét a svájci frank gyengülése, a pénzügyi szakértő igennel felelt. Mint mondta, a svájci gazdaságnak vagy egy problémája: az erős frank rendkívül megdrágítja termékeit. Az elemző nem tartotta kizárhatónak, hogy Svájc negatív banki kamatot vezet be, ezzel blokkolva az alpesi deviza tömeges felvásárlását.

Seidl arra számít, hogy Európa, és Németország nem tudja tartani a kilábalás jelenlegi tempóját, a harmadik, és negyedik negyedévben lassulásra számít a szakértő. Mint mondta, jelenleg nem sok alternatíva mutatkozik a piac számára, az egyik az államkötvény vásárlás, főként, mivel az állampapírok hozama sokszor egyezik a részvényekével. Seidl emellett a zöld energiával foglalkozó középvállalatokat javasolja befektetési célpontként. A szakértő ugyanakkor optimista a részvénypiacot illetően, a fő kérdés szerinte most az, az Egyesült Államok képes lesz-e tartós pozitív trendet felmutatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!